ACTUEEL

Achmea wil gedupeerden Slotervaart uitweg bieden

Achmea wil gedupeerden Slotervaart uitweg bieden

Zorgverzekeraar Achmea gaat het gesprek aan met verzekerden die de dupe zijn van een maatregel waardoor ze niet of moeilijk terechtkunnen in het Slotervaartziekenhuis. Dat komt doordat Achmea nieuwe behandelingen in het Amsterdamse ziekenhuis niet langer volledig vergoedt. Als de verzekerden niet tevreden zijn met de door Achmea aangeboden oplossing, helpt Achmea om alsnog over te stappen naar een andere zorgverzekering.

Oplossing

Dat heeft Marjolein Verstappen, directeur zorginkoop bij Achmea, maandag laten weten in het tv-programma Radar. Achmea gaat informatiebijeenkomsten organiseren voor cliënten in de directe omgeving van het Slotervaartziekenhuis. Als er geen goede oplossing wordt gevonden kunnen klanten volgens Marjolein Verstappen, directeur zorginkoop van Achmea, zonder tussenkomst van de rechter overstappen naar een andere verzekeraar. Het gaat volgens haar om schrijnende gevallen waarbij bekeken wordt of ze hun behandeling helemaal vergoed kunnen krijgen.

Niet vergoede zorg

Consumenten krijgen na 1 april niet meer de gehele rekening vergoed wanneer ze zich laten behandelen in het Slotervaartziekenhuis. Zij hoorden dit pas begin februari, toen bekend werd dat Achmea en het Slotervaartziekenhuis het niet eens werden in de onderhandelingen en Achmea het ziekenhuis niet contracteerde voor 2013. Voor Achmea-verzekerden was dit te laat om nog over te stappen naar een zorgverzekeraar die de behandelingen in het Slotervaartziekenhuis wel vergoedt. Achmea-verzekerden zouden nu uitsluitend nog naar het Amsterdamse ziekenhuis kunnen voor spoedeisende hulp en reeds lopende behandelingen. Onder Achmea vallen onder meer Zilveren Kruis, Interpolis en FBTO. Het SLotervaartziekenhuis had in reactie hierop al laten weten om in te staan voor de kosten die de verzekeraar hen niet zou vergoeden, zodat de patiënten niet de dupe zouden zijn.

“Ik begrijp de frustratie en de schrik. We gaan per individu na wat de gevolgen zijn en als die erg nadelig zijn, passen we er een mouw aan”, aldus Verstappen. “We proberen maatwerk te leveren maar als mensen echt ontevreden zijn, mogen ze van ons naar een andere verzekeraar.”

Gevolgen natura-polis

Het kabinet wil dat volgend jaar iedereen een natura-polis krijgt. Dat betekent dat de verzekeraar kiest naar welke ziekenhuizen je toe kunt als verzekerde. In de laatste zes weken van elk jaar moet voor iedereen duidelijk zijn met wie de verzekeraar contact heeft afgesloten. Het Slotervaartziekenhuis is een petitie gestart voor het behoud van een vrije artsenkeuze door patiënten. “Deze verandering staat haaks op de wettelijk vastgelegde keuzevrijheid in de zorg. Wij vinden het principieel onjuist dat de verzekeraar gaat bepalen waar een patiënt wordt behandeld", zegt bestuursvoorzitter Aysel Arbudak van het Slotervaartziekenhuis.  (ANP / Skipr)

10 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

18 februari 2013

Is al bekend of andere verzekeraars wel een contract hebben met dit ziekenhuis?

Schulte

19 februari 2013

De mensen die in zorg zijn (en waar een verzekeraar veelal verlies op draait) die mogen overstappen. Dat zullen de andere verzekeraars leuk vinden.Snakkers

19 februari 2013

Wat is in de optiek van Achmea 'erg nadelig' en wat is 'maatwerk'? En........ als ze er niet uitkomen, mogen patiënten naar een andere verzekeraar.
Kortom Achmea is een verzekeraar die gaat voor winstmaximalisatie en schuift het door hen gecreerde probleem af op andere verzekeraars en nog erger op de patiënten die in goed vertrouwen jarenlang hoge premies hebben betaald. Mijn vertrouwen hebben ze niet meer.

Anoniem

19 februari 2013

Het is juist de esssentie van ons bestel dat verzekeraar uiteindelijk bepaalt waar patient wordt behandeld. De contractering is juist bewust neergelegd bij verzekeraars en om kostenbeheersing mogelijk te maken is contracteervrijheid een middel om het mogelijk te maken. Is misschien niet leuk voor Slotervaart, maar hier wordt de wet wel uitgevoerd.

Koopman

19 februari 2013

Niet alleen patienten maar ook verpleegkundigen kunnen de dupe worden van dit marktgedrag. Wie garandeert verpleegkundigen hun betaling voor geleverde arbeid als dit ziekenhuis te weinig inkomsten krijgt?

Anoniem

19 februari 2013

koopman,

'wie garandeert verpleegkundigen hun betaling voor geleverde arbeid?'
niemand geeft u deze garantie. anders zouden de zorgkosten in nederland nog verder de pan uitrijzen. probeer deze connectie in uw hoofd te maken.

Bezorgd

19 februari 2013

"Het kabinet wil dat volgend jaar iedereen een natura-polis krijgt. Dat betekent dat de verzekeraar kiest naar welke ziekenhuizen je toe kunt als verzekerde"Dus geen marktwerking meer? Ik wil zelf kiezen in welk ziekenhuis voor welke aandoening ik behandeld word. Daar wil ik ook best iets meer premie voor betalen. Het ene specialisme is het andere niet, en de ene chirurg of specialist is de andere niet. Verzekeraars krijgen op deze manier echt teveel macht en sturing. Een ongewenste situatie. En anders toch maar naar het buitenland voor een behandeling en sparen voor de kosten.

Anoniem

19 februari 2013

Helemaal eens met anoniem#4. Eindelijk eens een verzekeraar die de ballen heeft om selectief in te kopen. Ik hoop dat andere zorgverzekeraars Achmea zullen volgen, en dat er op deze manier eindelijk iets terechtkomt van de marktwerking in de zorg. De stijgende zorgkosten zijn een groot probleem, en die lossen we alleen op als zorgverzekeraars kritisch gaan inkopen.

Verzekerden die volledige keuzevrijheid willen behouden, kunnen overstappen of ander pakket (tegen een hogere premie).

Independer.nl

21 februari 2013

Achmea heeft maandag aangekondigd de situatie goed op te lossen, maar het kan in de toekomst vaker gebeuren. Zeker als volgend jaar iedereen een naturapolis moet nemen, en afhankelijk is van die zorgcontracten, is het risico op herhaling groot. In de zorgverzekeringswet is nu niets geregeld om de burger in soortgelijke situaties te beschermen. Zij kunnen dus de dupe worden en dat kan financieel grote consequenties hebben.

Wij zijn daarom een petitie gestart die inmiddels door duizenden mensen ondertekend is. Die petitie willen wij overhandigen aan minister Schippers van Volksgezondheid om ervoor te zorgen dat de wet wordt aangepast.

Teken onze petitie hier: https://www.independer.nl/zorgverzekering/petitie.aspx

Janssen

21 februari 2013

Inmiddels is duidelijk dat Menzis. Verzekeraars CZ en VGZ zijn nog in onderhandeling met het Slotervaart Ziekenhuis.

Selectief inkopen is echter een trend die steeds vaker zichtbaar is. Ook heeft het kabinet plannen om in de naturaverzekering vrije zorgkeuze moeilijker te maken. Nu krijg je nog minimaal 80 procent vergoed als je voor een niet -gecontracteerde aanbieder kiest. Straks mogen verzekeraars dit zelf bepalen. http://blog.geld.nl/Zorgverzekering/vrije-keuze-zorgaanbieder-bedreigd.aspx

Top