ACTUEEL

Aangifte IGZ om schending privacy

Aangifte IGZ om schending privacy

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft aangifte gedaan, omdat RTL Nederland privacygevoelige informatie bezit die ,,op onrechtmatige wijze verkregen is''. De aangifte is niet tegen RTL zelf gericht. Het is onbekend wie de bron is van de informatie waarover RTL beschikt. Dat meldde de IGZ dinsdag.

De Inspectie kreeg dinsdag van RTL een aantal documenten toegestuurd met daarin ,,uiterst privacygevoelige informatie''. De informatie kan volgens de IGZ ,,direct raken aan de veiligheid van burgers en aan de kwaliteit van de zorg''. Het gaat om een groot aantal meldingen van calamiteiten in de zorg die de afgelopen 3 jaar zijn gedaan aan de IGZ. In een reactie liet RTL Nieuws weten dat de informatie "via een omweg" bij het medium terecht is gekomen.

Enorm geschrokken

"We zijn hier enorm van geschrokken en willen van RTL graag weten wie de informatie aan hen heeft geleverd. De aangifte is niet tegen iemand specifiek gericht; het is een aangifte van op onrechtmatige wijze verkregen informatie", aldus een woordvoerster van de IGZ.

Verklaring

Het is de IGZ niet duidelijk hoe RTL aan de gevoelige informatie komt. "Gezien het belang dat de inspectie hecht aan het vertrouwen dat burgers moeten kunnen hebben in veilige zorg en het toezicht daarop, is het voor de inspectie van groot belang dat deze zaak tot op de bodem wordt uitgezocht", schrijft de IGZ in een verklaring.

Op de inhoud van de gelekte informatie gaat de IGZ niet in.

Onacceptabel

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid vindt het "volstrekt onacceptabel" dat de vertrouwelijke informatie van de op straat ligt. Haar woordvoerder heeft dat dinsdag gezegd nadat RTL Nieuws bekend had gemaakt over 1000 IGZ-meldingen te beschikken.

Schippers noemt het terecht dat de IGZ aangifte heeft gedaan. Ze wil zo spoedig mogelijk weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ze wil vooral ook weten hoe voorkomen kan worden dat dit ooit nog eens gebeurt, aldus haar woordvoerder. (ANP)

---

Kijk voor meer berichtgeving over de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het dossier op Skipr.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

20 februari 2013

IGZ probeert de aandacht af te leiden van het werkelijke probleem: 1000 zaken waar IGZ vrijwel geen actie op heeft ondernomen.

Top