ACTUEEL

NPCF wil dat IGZ-lijst niet openbaar wordt

Patiëntenkoepel NPCF vindt dat de lijst met privacygevoelige informatie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die in het bezit is van RTL Nieuws, niet 'herleidbaar' openbaar mag worden. Dat maakte de federatie dinsdag bekend.

"We willen dat de onderste steen boven komt," zegt Wilna Wind, directeur van de patiëntenfederatie. "RTL doet z'n werk, maar we hebben wel contact met ze opgenomen om te benadrukken dat dit soort zeer gevoelige informatie nooit herleidbaar naar buiten mag komen."

Een must

Jan Klein, bijzonder hoogleraar Veiligheid in de Zorg, stelde dinsdag in de uitzending van RTL Nieuws dat het "een must" is dat de lijst met misstanden, die RTL Nieuws in bezit heeft, geanonimiseerd openbaar wordt gemaakt. "Als er geen openheid is, weten we niet precies wat de problemen zijn (...) en kunnen we er niet van leren", stelt Klein.

Volgens NPCF heeft RTL toegezegd geen gegevens over individuele patiënten te publiceren, tot genoegen van de patiëntenkoepel.

Openheid

De NPCF vindt het "zeer ernstig dat dergelijke informatie in handen heeft kunnen komen van RTL en wil dat er snel duidelijkheid komt" over hoe dat kan. De patiëntenkoepel laat verder weten een groot voorstander te zijn van openheid in de zorg, maar dat "dit niet het soort openheid is dat hen voor ogen staat". (ANP)

---

Kijk voor meer berichtgeving over de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het dossier op Skipr.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top