ACTUEEL

GGZ Nederland sleept Klink voor de rechter

GGZ Nederland spant een kort geding aan tegen minister Ab Klink van VWS omdat hij de tarieven in de geestelijke gezondheidszorg volgend jaar met 3,5 procent wil verlagen. Dat heeft de brancheorganisatievrijdag bekendgemaakt.

Gevolgen van bezuiniging

De organisatie vreest dat de bezuiniging een ggz-instellingen in de problemen brengt. Ook is GGZ Nederland bang dat de wachtlijsten zullen groeien. De minister zei vorige week te moeten ingrijpen omdat de kosten voor behandelingen in de ggz hoger uitvallen dan voorzien. Klink rekent op een besparing van 119 miljoen euro.

‘Harde cijfers ontbreken’

GGZ Nederland vindt de maatregel onaanvaardbaar en onterecht. Volgens de organisatie klopt de redenatie van Klink niet. “Klink verdedigt zijn maatregel met een verwijzing naar de kennelijk in 2008 geboekte overschrijding in de ggz van 185 miljoen euro. Maar hoe hij aan dat bedrag komt, is niet helder. Harde cijfers ontbreken. Bovendien, als de overschrijding inderdaad is opgetreden, dan ligt dat niet alleen aan de instellingen. Het ligt ook aan de minister zelf, die de groei in 2008 duidelijk te laag heeft geraamd. En het ligt aan de zorgverzekeraars, die kennelijk meer zorg hebben ingekocht dan waar hun klanten voor verzekerd zijn en die door instellingen gewoon geleverd wordt,” aldus GGZ Nederland. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top