ACTUEEL

Klink verlaagt tarieven ggz

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) grijpt in bij de geestelijke gezondheidszorg. De tarieven gaan in 2010 met 3,5 procent omlaag. Dit levert een besparing van 119 miljoen euro op. Klink heeft dit dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Nog langere ggz-wachtlijsten

De minister moet ingrijpen, omdat de kosten voor behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg 200 miljoen hoger uitvallen dan voorzien. Hij schrijft dat hij beseft dat dit voor de sector een stevige opgave betekent. Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland, vreest dat de bezuinigingen leiden tot langer wachtlijsten in de jeugd-GGZ.

Meer jongeren met problemen

Dinsdag werd bekend dat de wachtlijsten vorig jaar nog met 1900 wachtenden (zeven procent) zijn gestegen. Hierdoor wachtten er vorig jaar 30.000 jongeren op hulp. Ook de gemiddelde wachttijd steeg vorig jaar: van achttien naar twintig weken. Deze lichte stijging lijkt te komen door toename van het aantal kinderen en jeugdigen in behandeling,  zegt het rapport dat GGZ Nederland dinsdag publiceerde.

Bezuinigingen en wachtlijsten ggz

Barth vreest de komende bezuiniging, maar is wel tevreden over de cijfers over 2008. Volgens de GGZ-voorzitter zijn er de afgelopen tijd structurele investeringen gedaan in de GGZ waardoor de sector een stuk efficiënter is geworden. Hierdoor zijn de wachtlijsten afgelopen jaar een stuk minder gegroeid dan in voorgaande jaren. Tot 2007 was er sprake van een forse stijging van de wachtlijsten. De Tweede Kamer houdt een spoeddebat over de wachtlijsten in de jeugd-GGZ. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top