ACTUEEL

OM doet nader onderzoek naar dubieuze chirurg

Het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem doet nader onderzoek naar de mogelijkheden om de omstreden orthopedisch chirurg Cees de Bruin strafrechtelijk te vervolgen. Justitie laat hiervoor onder meer een onafhankelijke orthopeed kijken naar 12 mogelijke medische missers van De Bruin, zo meldde een woordvoerster donderdag.

De Bruin werd in 2010 ontslagen door het Waterlandziekenhuis in Purmerend. Hij zou jarenlang risicovolle rugoperaties hebben uitgevoerd die regelmatig mislukten.

Gedupeerden

Na een oproep in het consumentenprogramma TROS Radar in 2011 meldden zich 155 mogelijke gedupeerden van De Bruin. Ongeveer een derde leverde een medisch dossier aan en vulde een speciale vragenlijst in. Naar deze 56 zaken deed de politie de afgelopen maanden onderzoek.

Om de chirurg te kunnen vervolgen, moet kunnen worden aangetoond dat patiënten zwaar lichamelijk letsel hebben opgelopen als direct gevolg van foutief handelen van de chirurg. In 26 gevallen bleek dit volgens het OM niet te bewijzen, 18 zaken waren verjaard.

Onduidelijk

Justitie kan nog niet aangeven wanneer duidelijk is of de chirurg voor een of meer van de overgebleven 12 zaken strafrechtelijk kan worden vervolgd. "We zijn onder meer afhankelijk van het onderzoek van een onafhankelijk orthopeed. Dit vervolgonderzoek zal geen jaar duren, maar is ook niet binnen een week afgerond." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top