ACTUEEL

Ex-directeur abortuskliniek ontkent fraude

Oud-directeur Anna R. (74) van een inmiddels failliete Haagse abortuskliniek heeft vrijdag in de rechtbank in Den Haag ontkend dat ze geld heeft verduisterd en witgewassen en valsheid in geschrifte heeft gepleegd. De Haagse kliniek voor abortus, anticonceptie en seksuologie PretermRutgers ging volgens het Openbaar Ministerie eind 2010 aan de oplichting ten onder.

R. zou van 2007 tot en met halverwege 2010 contante betalingen van buitenlandse patiënten hebben verduisterd ter waarde van circa 130.000 euro. Ook zou de vrouw uit Sint-Maarten het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) hebben opgelicht voor ruim 760.000 euro door onjuiste aantallen patiënten en soorten behandelingen door te geven.

AWBZ

Nederlandse patiënten kregen behandelingen in de kliniek vergoed via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), buitenlandse niet. Op formulieren werd bijvoorbeeld geen woonplaats van buitenlandse patiënten ingevuld, zodat de kliniek ook subsidie kon opstrijken.

Een van de baliemedewerkers in de kliniek, Angeline R. (66) uit Curaçao, wordt ook verdacht van valsheid in geschrifte. Ook zij spreekt de beschuldigingen tegen.

Vernietigd

Er bestond geen kasboek van de contante betalingen en veel formulieren zijn vernietigd, waardoor het een hele klus was om te achterhalen wat er precies is gebeurd. Het Openbaar Ministerie liet tijdens de zitting met een reconstructievideo zien hoe de formulierenstroom in zijn werk ging.

De rechter heeft de zaak terugverwezen naar de onderzoeksrechter voor nader onderzoek. Onder meer oud-bestuursleden en oud-baliemedewerkers van de kliniek worden nader gehoord. De zaak is voor onbepaalde tijd aangehouden. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

van der Brugge

15 maart 2013

Waarom vindt de Skipr-redactie het blijkbaar interessant dat de beide dames van de Antillen afkomstig zijn? Ze woonden daar vast niet in de tijd dat ze bij de PretermRutgers kliniek werkten.

Du Mosch

15 maart 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.


Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 18-03-2013 09:53.

Anoniem

17 maart 2013

Oh, dat is toch 'gesjoemel' en er zijn geen PGBhouders bij betrokken? Oh, dan hoeft zich ook niemand hierom druk te maken.

http://www.skipr.nl/actueel/id12998-enorme-fraude-met-persoonsgebonden-budget-.html

Haanstra

9 april 2013

Meteen deze abortus kliniek medewerkers vastzetten en dwingen aan te tonen dat ze niet strafbaar hebben gehandeld. Er komen steeds meer Arubaanse of Antilliaanse artsen terug naar Nederland. Zo is er een Nederlandse specialist enkele jaren geleden naar Nederland teruggekeerd die ernstige fraude heeft gepleegd. Ook die affaire vormt één van de achtergronden van het Slotervaart drama waar abortus wel in het reguliere aanbod is als het enige ziekenhuis in Nederland.

Top