ACTUEEL

V&VN bezorgd over toekomst meldkamercentralist

De verpleegkundige beroepsvereniging V&VN is bezorgd over de effecten van schaalvergroting voor de meldkamer in de ambulancezorg. V&VN dringt in een open brief aan op behoud van verpleegkundige expertise op de meldkamer.

Bij de discussie over schaalvergroting in de ambulancezorg wordt ook gekeken naar de competenties van de centralist op de meldkamer. V&VN hamert hierbij op de cruciale rol van verpleegkundigen.

Afweging

Alleen de verpleegkundige heeft volgens V&VN de professionele kennis om een goede afweging te kunnen maken bij het inzetten van de juiste hulpverlening en het bepalen van de urgentie. Ook kan de verpleegkundige op gelijk niveau overleggen met ambulanceteams, huisarts, SEH en andere zorgverleners.

Juridische aspecten

Door de inzet van BIG-geregistreerde verpleegkundigen als centralist op de meldkamer ambulancezorg zijn ook de juridische aspecten, zoals tuchtrecht en beroepsgeheim, afgedekt. BIG en het tuchtrecht en weten patiënten zich verzekerd van specialistische zorgverlening waarbinnen ook het beroepsgeheim van de hulpverlener juridisch geregeld is.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top