ACTUEEL

AMC en VUmc kiezen voor bestuurlijke fusie

AMC en VUmc kiezen voor bestuurlijke fusie

De twee Amsterdamse academische ziekenhuizen AMC en VUmc krijgen een gezamenlijke raad van bestuur en willen op termijn zelfs samen op dezelfde locatie gaan werken. Een fusie is volgens de ziekenhuizen nog niet aan de orde, maar ze sluiten niet uit dat het daar op termijn toe komt.

Bij een eventuele fusie wordt het Amsterdamse academische ziekenhuis met een jaaromzet van meer dan 1,6 miljard euro met afstand de grootste zorginstelling van Nederland. Nu is dat nog het Erasmus MC in Rotterdam. Dat de ziekenhuizen hun samenwerking willen intensiveren, was al sinds september 2011 bekend. De concrete invulling van deze plannen brachten ze dinsdag naar buiten.

Concentratie

Beide ziekenhuizen behouden een afdeling spoedeisende hulp, maar bepaalde complexe behandelingen worden geconcentreerd: kindergeneeskundige en verloskundige spoedeisende zorg gaat bijvoorbeeld naar het AMC. Bevallen kan straks niet meer in het VUmc. Spoedeisende neurologie en neurochirurgie, bijvoorbeeld bij de behandeling van beroertes, dwarslaesies en hersenbloedingen, wordt uitgevoerd bij het VUmc. Kankerzorg wordt geconcentreerd in één Amsterdams oncologisch centrum.

"We stevenen af op een intensieve samenwerking met de bedoeling dat we uiteindelijk op één plek gaan werken. Die samenwerking leidt ertoe dat we op sommige onderdelen een enorme kwaliteitssprong maken," stelt Marcel Levi, voorzitter raad van bestuur van het AMC. Bestuursvoorzitter Fred Plukker van VUmc ziet de samenwerking als een logische stap: "We hebben veel mensen die zowel in VUmc als in het AMC werken. In de dagelijkse gang van zaken is er nauwelijks verschil."

Definitief besluit

Een aantal partijen, waaronder de Nederlandse Mededingingsautoriteit, de Nederlandse Zorgautoriteit, banken en verzekeraars, moeten zich nog uitspreken over de alliantieplannen. De ziekenhuizen hopen tegen het einde van het jaar het adviestraject te hebben afgerond. In maart 2014 moet er dan een definitief besluit komen over de samenwerkingsplannen.

De ziekenhuizen willen door de samenwerking ondanks de economische krimp en bezuinigingen, toch verbetering kunnen doorvoeren op het gebied van patiëntenzorg, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

Samen hebben AMC en VUmc 15.000 medewerkers en behandelen ze jaarlijks 500.000 patiënten. Aan de twee instellingen studeren ruim 5000 geneeskundestudenten. (ANP/Skipr)

5 Reacties

om een reactie achter te laten

van Zanten

26 maart 2013

Nu nog de rest in elkaar schuiven en alleen datgene doen waar je echt goed in bent. Spaart een enorme berg overhead waarvan niemand precies weet wat die allemaal de hele dag doen.

Verder wordt het ook hoog tijd dat al die eigen systemen per afdeling en per specialisme al hun data loskoppelen zodat je op de ene locatie bij de spullen van de andere instelling kunt of er gewoon simpelweg vanaf een andere plek bij kunt. Zoals het nu gaat is het dramatisch. Heen en weer sjouwen met papier of met cd's die vervolgens niet te lezen zijn of zelfs zoek raken of de informatie die aan het dossier moet worden toegevoegd blijkt niet over te komen.

van Marle

26 maart 2013

Concentratie van zorg is prima, het verbetert de kwaliteit en doelmatigheid. Maar een fusie is daar niet voor nodig. Het kan prima in een samenwerking zoals al bestaat.

De Nederlandse UMC’s zijn al relatief groot en grote organisaties kennen méér bureaucratie. Daarnaast leidt het in elkaar schuiven van systemen tot grote risico’s en hoge kosten. Adviesbureaus, rekenaars, ICT’ers, juristen, communicatie deskundigen…. Allemaal extra nodig.

Ca. 80% van de fusies mislukt en leidt niet tot de beoogde efficiëntie. Bureaucratie bestrijden doe je met het afslanken van organisaties, niet met het creëren van een moloch.

Jaspers

27 maart 2013

Misschien goed nieuws voor al die innovatieve artsen, onderzoekers en overige medewerkers van het AMC, die aan nieuwe medische hulpmiddelen willen werken. Die konden al jaren in hun eigen AMC niet meer terecht.

Kunnen die nu wel bij het VUmc terecht?
Daar hebben ze met de groep van Professor Verdaasdonk en Wim Bloem een mooie medische product ontwikkelafdeling.

Anoniem

27 maart 2013

Ben wel nieuwsgierig hoe ze traumaopvang losgaan koppelen van acute neurochirurgie?

DGo

27 maart 2013

Is er al over nagedacht of deze mammoetorganisatie beter te besturen is dan beide apart?
De bestuurders van het zowel AMC als VUmc hebben al laten zien dat de individuele instellingen voor hen al erg complex zijn!

Top