ACTUEEL

HagaZiekenhuis schort hartoperaties op

HagaZiekenhuis schort hartoperaties op

Het HagaZiekenhuis in Den Haag stopt tijdelijk met hartoperaties. De aanleiding is een incident met een patiënt, waarbij niet volgens het protocol is gehandeld. Dat heeft de raad van bestuur van het ziekenhuis woensdag laten weten.

De directe aanleiding was een melding door de leiding van het hartcentrum. Bij de opstart van een operatieprocedure van een patiënt met een hoog risicoprofiel zou niet volgens afspraak via het protocol zijn gehandeld. Tot het stopzetten van het operatieprogramma is besloten in samenspraak met Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De patiënt was al wel onder narcose, maar was nog niet onder het mes geweest, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.

De patiënt is inmiddels met succes geopereerd in het UMC St. Radboud Ziekenhuis in Nijmegen.

LUMC

Tegelijkertijd maakt het Hagaziekenhuis bekend dat de samenwerking met het Leids Universiteir Medisch Centrum (LUMC) van de baan is. Op dit moment is er volgens het Hagaziekenhuis 'onvoldoende draagvlak voor deze specifieke samenwerking' binnen de organisatie van het ziekenhuis. Het hartcentrum komt per 1 april onder leiding te staan van Henry van Swieten.

Van Swieten is afkomstig van het UMC St. Radboud. Van Swieten heeft eerder samen met het huidige interimhoofd van de afdeling cardiochirurgie van het Hagaziekenhuis Sjef Ernst de problemen bij het UMC St. Radboud aangepakt nadat het sterftecijfer daar in 2005 te hoog bleek.

Sterftecijfers

Gemiddeld ondergaan in het Haga vier patiënten per dag een hartoperatie. Voor de rest van de week zijn alle operaties geschrapt, zegt de woordvoerder. De meeste patiënten hebben aangegeven te willen wachten tot de operaties worden hervat, maar één persoon heeft zich laten doorverwijzen naar een ander ziekenhuis.

Het ziekenhuis kwam 16 maart 2013 onder vuur te liggen nadat het radioprogramma Argos meldde dat er tussen 2007 en 2010 opvallend veel mensen stierven op de afdeling cardiochirurgie. Iets wat door het ziekenhuis zelf tegengesproken wordt. Ook bleken enkele artsen op de afdeling slecht samen te werken. Inmiddels heeft één van de cardiochirurgen van het HagaZiekenhuis een time-out genomen. (ANP/Skipr)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

A Grotius

28 maart 2013

Het is ongekend dat in dit land getolereerd wordt dat elkaar de tent uitvechtende onverantwoordelijke , autistische studenticose, egocentrische, verwende doktertjes jarenlang kunnen doorgaan met over de rug van dode en zwaargekewetste patienten hun puberale neigingen en ruzies om niet voortzetten

Laat de club van cardiologen eens alle leden door psychiaters onderzoeken op persoonlijkheids stoornissen en cardiologen die in acute ruzies zitten , direct op non actief zetten, een forse claim aan hun broek hangen ipv ze nog een veel geld mee te geven

Nederland is veel te tolerant naar disfunctionerende artsen hetgeen de reputatie van alle zeer goed functionerende collegas omlaag haald , keihard aanpakken die uitschieters die het voor iedereen verpesten

Geen wonder dat LUMC niet met zo/n ballenclub die meer bezig is met haar megalomane nieuwbouw dan met goede patientenzorg wil samenwerken , reputatie schade heet zoiets......

Jansen

28 maart 2013

Beste A. Grotius,

Pilletjes vergeten? Laten we niet ontkennen dat er het een en ander mis is, maar dit soort reacties doen meer kwaad dan goed.

Een cardiochirurg is overigens geen cardioloog. Twee verschillende specialismen...

bugs bunny

3 april 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 19-04-2013 09:58.

Top