ACTUEEL

Ziekenhuis moet gevaren patiënt beter inschatten

Hoewel ziekenhuizen al een stuk veiliger zijn geworden, moeten ze nog wel erg hun best doen om het aantal medische missers te halveren. Veel ziekenhuizen vinden het lastig in te schatten waar de grootste gevaren voor de patiënt zitten.

Fouten halveren in vijf jaar

Dat staat in een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) woensdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. In 24 ziekenhuizen heeft de inspectie in de eerste maanden van dit jaar gekeken hoe ze op koers liggen in het voornemen om in vijf jaar tijd het aantal fouten te halveren.

Arts-assistenten inschakelen

Dat gaat best goed, vindt IGZ. Echter, de geringe betrokkenheid van de arts-assistenten als het gaat om veiliger werken is nog reden tot zorg. Zij verzorgen dagelijks patiënten. En in de toekomst vormen zij de medische staf van ziekenhuizen. Ook zijn er nog grote verschillen tussen ziekenhuizen en binnen instellingen. De inspectie heeft extra aandacht voor één van de onderzochte ziekenhuizen dat ondermaats scoorde.

Doden door medische missers

Volgend jaar neemt de IGZ twintig ziekenhuizen onder de loep om te kijken of de patiënt er veilig is. Uit onderzoek bleek eerder dat jaarlijks 1700 patiënten in ziekenhuizen sterven door medische missers. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top