ACTUEEL

Oud-topman neemt CBG op de korrel

De werkwijze van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is niet bevorderlijk voor de volksgezondheid. Het huidige systeem geeft de farmaceutische industrie te veel commerciële speelruimte en draagt er toe bij dat kleine innovatieve firma’s worden uitgesloten. Dat heeft professor Huub Schellekens zaterdag in het radioprogramma Argos gezegd.

“Omdat de industrie enorme sommen geld moet betalen om een middel geregistreerd te krijgen, worden kleine innovatieve firma’s uitgesloten van de medicijnmarkt”, aldus Schellekens, die de afgelopen tien jaar voor het CBG werkte. “En gaat de industrie alleen nog maar letten op winstgevendheid, want de investering moet terugbetaald worden.''

Schimmig

Volgens Schellekens, die momenteel actief is als hoogleraar innovatie in de medische biotechnologie aan de Universiteit Utrecht (UU) en adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zijn er hierdoor veel onnodige geneesmiddelen op de markt en dat er nauwelijks meer echt nieuwe pillen bijkomen. “Het CBG kan hier niets aan doen, maar mág er ook niets aan doen'', stelt Schellekens. De pillenwaakhond kijkt volgens Schellekens niet naar welk middel beter is, maar puur naar werkzaamheid. Externe controle ontbreekt. Ook is niet duidelijk wat de overwegingen zijn om een medicijn toe te laten. “Wat er nu echt gebeurt, is voor de buitenwereld buitengewoon schimmig.''

Verslaafd

Volgens Schellekens is het beoordelingssysteem verslaafd geraakt aan hoge prijzen. Met name de hoge aanvraagkosten om een vergunning te krijgen, stuiten Schellekens tegen de borst. De berg met eisen die aan de registratie van medicijnen wordt gesteld, groeit volgens Schellekens maar door. Inmiddels zijn er meer dan 600 richtlijnen, die volgens hem voor een hoop nutteloze (dier)proeven, testen en onderzoeken zorgen.

Politiek

In een reactie laat het CBG weten dat de aantijgingen van Schellekens “nauwelijks onderbouwd” zijn en vooral politiek gemotiveerd lijken. Bovendien vraagt het CBG zich af hoe Schellekens tien jaar lang een prominente functie heeft kunnen vervullen binnen hetzelfde systeem dat hij nu op de korrel neemt. (ANP/Skipr)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

22 april 2013

Schellekens zegt zelf dat het systeem waarschijnlijk in staat is om zichzelf in stand te houden ongeacht de wens tot aanpassingen. Als je de reactie van het CBG leest dan vermoed ik dat hij gelijk heeft.

Hans Dijkstra

22 april 2013

Dit is toch niet zo heel origineel? Schellekens schreef dit regelmatig in zijn FD-columns.

Top