ACTUEEL

Naaldangst zorgt voor lage therapietrouw

Ruim één op de vijf mensen met Type 1 Diabetes heeft angst voor het gebruik van naalden bij het toedienen van insuline of het meten van de bloedsuikerspiegel. Door deze angst stellen patiënten hun dagelijkse behandeling geregeld uit, wat op den duur kan leiden tot complicaties. Dit stelt voorzitter Maarten de Groot van de Stichting Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF Nederland).

Het JDRF is een wereldwijde organisatie die onderzoek financiert naar de genezing van Type 1 Diabetes (T1D).

Therapietrouw

Nederland telt zo’n 150.000 mensen met Type 1 Diabetes, een chronische auto-immuun ziekte. Therapietrouw is voor patiënten met dit type diabetes  erg belangrijk. Door dagelijks meerdere malen de bloedsuikerwaarde te meten en insuline in de juiste hoeveelheid toe te dienen, moet de patiënt zelf zijn bloedsuikerwaarde stabiel proberen te houden. Toch slaagt ruim tachtig procent hier nog niet voldoende in, waardoor complicaties als blindheid, nierfalen, hartfalen of amputatie op den duur kunnen ontstaan.

Kosten

Dit kost jaarlijks veel geld. “Type 1 Diabetes kost De samenleving per jaar tussen de vier en vijf miljard Euro. De behandeling zelf kost tussen 750 miljoen en één miljard, de kosten voor complicaties die patiënten als gevolg van de ziekte oplopen liggen tussen de twee en drie miljard en de uitval van patiënten op de werkvloer en arbeidsongeschiktheid als gevolg van Type 1 Diabetes bedraagt zo’n anderhalf  tot twee miljard Euro per jaar,” aldus Maarten de Groot.  “Zowel de kosten die het gevolg zijn van complicaties als de kosten van arbeidsuitval kunnen aanzienlijk omlaag gebracht worden door naaldloze alternatieven te ontwikkelen voor de behandeling van diabetes, die zo bijdragen aan een hogere therapietrouw. 

De Groot stelt dat onderzoek naar alternatieven erg belangrijk is: “Onderzoekers en farmaceutische bedrijven moeten meer alternatieven ontwikkelen voor het toedienen van medicijnen met een naald. De overheid zou die ontwikkeling moeten stimuleren en daarnaast de beschikbare alternatieven meer ondersteunen.”

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

16 mei 2013

Hierin kan de Wijkverpleegkundige een belangrijke rol spelen. Veelal kom ik in de praktijk tegen dat het vaak onwetendheid van de diabeet maakt dat er angst is. Met een stuk begeleiding en uitleg kom je een heel eind om therapie trouw te bewerkstelligen

willemse

16 mei 2013

Het prikken voor clucoanalyse kon al jaren overbodig zijn door huidmetingsmethoden
maar de belangen van stripjes makers zijn zo groot dat we die dure en pijnlijke oplossing moeten blijven gebruiken dat is de ellende , wie pakt die industrie eens aan ???

Top