ACTUEEL

Tienduizenden tekenen petitie vrije artsenkeuze

Tienduizenden tekenen petitie vrije artsenkeuze
Aanbieden petitie

Ruim 90 duizend patiënten, tandartsen, fysiotherapeuten en gezondheidszorgpsychologen hebben de petitie van verschillende beroepsverenigingen voor het behoud van keuzevrijheid in de zorg ondertekend. De petitie wordt dinsdag aan aangeboden aan de voorzitter Neppérus van de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid.

De ondertekenaars van de petitie vragen de Tweede Kamer om niet in te stemmen met het voorstel om artikel 13 van de Zorgverzekeringswet te passen. Door zorg in het basispakket voortaan uitsluitend via een naturapolis te laten vergoeden, wil het kabinet zorgverzekeraars meer armslag geven bij selectieve zorginkoop. Volgens de critici wordt vooral de keuze van behandelaar in de basisverzekering voor patiënten ingeperkt en daarmee ook de vrije artsenkeuze.

Ongerust

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT), het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en de Nederlandse Vereniging voor Gezondheidszorgpsychologie en haar specialismen (NVGzP) zijn ongerust over deze ontwikkeling. Volgens hen is de relatie tussen de patiënt en de zorgverlener in de eerstelijnszorg gebaseerd op vertrouwen en nabijheid. Om de kabinetsplannen een halt toe te roepen startten de drie beroepsorganisaties in maart 2013 de petitie ‘Ja, ik ben voor keuzevrijheid in de zorg’.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

22 mei 2013

Het past de onderscheiden beroepsgroepen misschien wel niet een petitie te starten voor het behoud van vrije artsen keus waar zij zelf het imago hebben verkwanseld.
Verzekeraars weten dat het geld op is en moeten wel nodgedwongen snijden in de kosten.
Het blijft nog uit de media maar de paniek bij overheid en bedrijfsleven is groot nu men er niet in lijkt te slagen de markt vrij te geven in handen van ondernemers met voldoende body om de crisis controleerbaar te maken in de zorg. Vooral startende artsen/specialisten/ondernemers zouden hun expertise moeten inzetten. Dit jaar zal wel eens een kantelbaar kunnen worden met massaontslagen als men niet mijn denkbeelden bestudeert en fiatteert. Wie kan beter de stoel van Schippers bezetten dan mijn persoon vraag ik me af?
Laten we toch nooit het concept van de medical mal verliezen, alleen dan is er nog misschien toekomst.
Innovatieve zorg en creatieve destructie, ik vrees dat ik voor dovemansoren spreek. Jammer, miljarden gaan in rook op omdat men weigert mijn denkbeelden te implementeren.

Kroesbergen

16 april 2014

De vrije artsenkeuze moet blijven

A,M,M Griffioen

16 april 2014

Vrije artsenkeuze moet blijven!

Top