ACTUEEL

Capaciteitsorgaan wil minder opleidingsplekken

Het Capaciteitsorgaan wil het aantal opleidingsplekken voor medisch specialisten verminderen om de groeiende werkloosheid onder jonge artsen tegen te gaan. Dat meldt de NOS. Het Capaciteitsorgaan brengt in juni officieel advies uit.

De Jonge Orde schaart zich achter de bevindingen van het Capaciteitsorgaan. Volgens een telling van de beroepsvereniging van jonge artsen kan 5 procent van de jonge specialisten geen baan vinden. 42 Procent heeft een tijdelijk contract. Slechts een kleine minderheid heeft uitzicht heeft op een vaste baan. Radiologen, kno-artsen en chirurgen zijn het vaakst werkloos.

Taakherschikking

De groeiende werkloosheid hangt ondermeer samen met taakherschikking, waardoor steeds meer dokterstaken voor rekening van gespecialiseerde verpleegkundige komen. Daarnaast moeten specialisten zo’n anderhalf jaar langer doorwerken. Ook zijn ziekenhuizen en maatschappen vanwege de huidige financiële onzekerheid terughoudend met het aannemen van nieuwe mensen. Daarenboven is een groeiend aantal buitenlandse artsen in Nederland actief.

Advies

Het Capaciteitsorgaan brengt normaal eens in de drie jaar advies uit over het aantal op te leiden artsen. Beroepsverenigingen bepalen op basis daarvan het aantal opleidingsplekken. Omdat de huidige situatie vraagt om actie komt het Capaciteitsorgaan eind juni vervroegd met een nieuw advies.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

28 mei 2013

Hebben deze mensen een studie van 11- 12 jaar achter de rug. met een (uitgezet tegen het aantal uren) matig salaris als arts assistent tijdens specialisatie en een zeer zware verantwoordelijkheid, om aan het eind van de rit in de hoek van de werklozen gestopt te worden? Ik hoop niet het tijdperk mee te maken dat verpleegkundigen het operatiemes ter hand mogen nemen voor ernstige ingrepen. Hoe goed de opleiding ook, een verpleegkundige heeft niet de juiste onderbouwing. Op deze manier vrees ik dat de bezuiniging ten koste gaat van de veiligheid. Demotiverend voor de arts in opleiding nu en gewoon een slechte zaak.

Top