ACTUEEL

Inspectie onderzoekt Indiase farmaceut

De Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat na of in Nederland actie moet worden ondernomen tegen de Indiase medicijnenfabrikant Ranbaxy, die in de Verenigde Staten in opspraak is geraakt.

IGZ overlegt daarover met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Dat zei een IGZ-woordvoerder vrijdag naar aanleiding van berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

Valse testresulaten

De Amerikaanse autoriteiten beschuldigen Ranbaxy ervan te hebben gerommeld met testresultaten van medicijnen die in de VS op de markt zijn gebracht. Het bedrijf besloot eerder deze maand 500 miljoen dollar te betalen om de al jaren slepende zaak te schikken. Voor zover bekend hebben de frauduleuze praktijken geen gevolgen gehad voor de gezondheid van patiënten. Inmiddels heeft de farmaceut aan de Amerikaanse justitie toegegeven dat het heeft gerommeld met testresultaten voor medicijnen, meldt het Financieele Dagblad.

In Nederland gaan onder meer cholesterolverlagers, maagbeschermers en antidepressiemiddelen van Ranbaxy, de grootste farmaceut van India, over de toonbank.

Foute verpakking

Vorig jaar moest Ranbaxy in Nederland bepaalde productieseries van een maagbeschermer terughalen omdat de verpakking niet goed was. Dat kwam aan het licht nadat apothekers bij hun beroepsorganisatie KNMP hadden gemeld dat bij het openmaken van de doosjes een vreemde geur vrijkwam, aldus een KNMP-woordvoerster vrijdag. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr. R.M. Dalmijn

31 mei 2013

De grote risico's van enerzijds een preferentiebeleid en anderzijds een inspectie die denkt dat de hele wereld uit fatsoenlijke lieden bestaat.
Nog niemand geeft een reactie op een eerdere oproep mijnerzijds; "wie is aanspreekbaar op kwalitatieve en/of kwantitatieve ondeugdelijke of geen producten"

Anoniem

12 juni 2013

Laat dit nou net de boodschap zijn die apothekers al jaren aan verzekeraars proberen te geven: het zakendoen puur op prijs, met ramsj-handelaren uit dit soort landen, leidt onherroepelijk tot gezondheidsrisico. Penny wise, pound foolish noemen ze dat geloof ik.

Top