ACTUEEL

'Forse besparing mogelijk met integrale zorg'

Een groep prominente Nederlanders pleit voor een grotere acceptatie van integrale geneeskunde. Dat doen ze in een open brief aan minister Edith Schippers van VWS. Volgens de briefschrijvers kan met integrale geneeskunde 15 procent bespaard worden op de zorgkosten.

De brief gaat uit van het Patiënten Platform Complementaire Gezondheidszorg (PPCG), dat opereert onder de vlag van de NPCF. De ondertekenaars zijn ervaringsdeskundigen en prominente Nederlanders waaronder prinses Irene, Herman Wijffels en Ivan Wolffers.

BTW-plicht

In hun brief pleiten de ondertekenaars voor het opheffen van de BTW-plicht voor complentaire geneeskunde. Ook pleiten ze voor meer informatie, onderwijs en onderzoek naar integrale geneeskunde.

Besparing

Volgens de auteurs willen de meeste Nederlanders dat hun (huis)arts kennis heeft van complementaire geneeskunde. Ook stellen ze dat complementaire geneeskunde een kostenbesparing van 15 procent mogelijk maakt op de zorgkosten. De besparing wordt onder meer geboekt doordat er minder bijwerkingen zouden optreden dan bij reguliere behandelingen. De auteurs verwijzen voor de onderbouwing van die claim naar een onderzoek van de Universiteit van Tilburg. De Vereniging tegen de Kwakzalverij had eerder kritiek op dat onderzoek.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Chris Sampson

14 juni 2013

Unfortunately the '15%' study is fatally flawed: http://aheblog.com/2013/06/05/bad-science-in-health-economics-complementary-medicine-costs-and-mortality

Top