ACTUEEL

Douane neemt illegale medicijnen in beslag

De Nederlandse Douane heeft op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Wereld Douane Organisatie (WDO) in een week tijd 98 pakketten met in totaal ruim 92.000 potentieel gevaarlijke illegale geneesmiddelen in beslag genomen. De IGZ pakte 23 websites aan die ofwel reclame maken voor geneesmiddelen of deze te koop aanbieden.

Landen van herkomst waren vooral China en India. Deze actie was in het kader van Operatie Pangea VI, een internationale campagne tegen de illegale handel in geneesmiddelen via internet. De Douane heeft ruim 7.300 post- en koerierszendingen gecontroleerd. Bijna 100 landen deden in de week van 18 tot en met 25 juni aan operatie Pangea VI die werd gecoördineerd door Interpol. De internationale campagne is ondermeer bedoeld om aandacht te vragen voor de gezondheidsrisico's die het gebruik van illegale geneesmiddelen met zich mee kunnen brengen.

Arrestaties

Een andere reden om de jaarlijkse campagne te voeren is het streven om zoveel mogelijk potentieel gevaarlijke geneesmiddelen van de markt te halen. Wereldwijd zijn in de afgelopen week 58 arrestaties verricht. In totaal werden 522.000 verdachte pakjes geïnspecteerd door de Douane van de 100 deelnemende landen. Dit heeft geleid tot het in beslag nemen van bijna ruim 58.000 pakketen met daarin in totaal bijna 10 miljoen potentieel gevaarlijke illegale medicijnen met een totale geschatte waarde van ruim 31 miljoen euro.

Steroïden

In Nederland trof de Douane vooral veel erectiepillen, afslankmiddelen en slaapmiddelen aan. Opvallende bevindingen enorme hoeveelheden anabole steroïden in pakketjes uit Slowakije.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top