ACTUEEL

Stormloop op mondkapjes

De vraag naar beschermende mondkapjes neemt toe. Dat merkt producent 3M. Vooral ziekenhuizen en bedrijven bestellen voorraden mondkapjes om klaar te zijn voor de Mexicaanse griep. Maar ook particulieren kopen uit voorzorg kapjes bij drogisterijen, apotheken of bouwmarkten.

Bij schaarste krijgen ziekenhuizen voorrang

“Onze fabrieken draaien op volle toeren, 24 uur per dag, zeven dagen per week”, aldus een woordvoerster van 3M Nederland. De vraag is verder gestegen sinds de overheid bekend heeft gemaakt dat de Mexicaanse griep al in augustus kan toeslaan in Nederland. Er is nog geen schaarste, maar zodra dit het geval is, zullen ziekenhuizen voorrang krijgen boven particulieren. Volgens de woordvoerster van 3M gebeurt dat volgens richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Voorzorgsmaatregelen

Onlinewinkel Drogisterij.net merkte in juni al “een explosieve stijging” van de vraag naar mondkapjes. “Nu de Mexicaanse griep ook ons land heeft bereikt, zijn er veel Nederlanders op zoek naar preventieve middelen om zo de kans op besmetting te minimaliseren”, aldus de internetdrogist. 3M denkt dat steeds meer bedrijven voorzorgsmaatregelen nemen om hun personeelsbestand op peil te houden als de griep epidemische vormen gaat aannemen. Ze slaan alvast mondkapjes in om zich voor te bereiden. Ziekenhuizen bestellen niet alleen massaal de kapjes, maar ook beschermingsbrillen.

RIVM: ‘Mondkapjes beschermen niet’

Het RIVM kan zich de reactie van publiek en bedrijven voorstellen, maar vindt het gebruik van mondkapjes niet nodig. “Ze beschermen niet, niet tegen het oplopen van de griep en niet tegen het verspreiden ervan. Goede hygiëne, zoals handen wassen, is beter”, zegt een woordvoerster van het RIVM. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top