ACTUEEL

Tilburgse ziekenhuizen beklinken fusie

Het St. Elisabeth Ziekenhuis en het TweeSteden ziekenhuis zijn per 14 augustus 2013 officieel gefuseerd. De ziekenhuizen behouden hun naam, maar vallen onder één raad van bestuur. Dit maken de ziekenhuizen in een persbericht bekend.

Beide organisaties gaan onder een koepelstichting vallen waarin de bestuurders van beide ziekenhuizen plaats nemen. Bart Berden wordt voorzitter van de nieuwe raad van bestuur, die verder bestaat uit Marcel Visser, Peter de Zwart en Loeks van der Veen. Er komt ook één gezamenlijke raad van toezicht.

Kritisch

In november 2011 werd bekend dat de beide ziekenhuizen overwogen om te fuseren. Aanvankelijk stond de toenmalige Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) hier kritisch tegenover omdat de fusie de concurrentie voor klinische en niet-klinische algemene ziekenhuiszorg in de regio Tilburg zou beperken. De ziekenhuizen zouden met name elkaar beconcurreren.

Toch verleende de NMa in november 2012 goedkeuring aan de fusie, mede doordat de ziekenhuizen hebben aangegeven zich te houden aan bepaalde maximumprijzen, een zogeheten prijsplafond. De NMa, die tegenwoordig onderdeel is van de Autoriteit Consument en Markt, blijft de mogelijke prijsstijgingen wel nauwlettend in de gaten houden.

Geformaliseerd

De raad van bestuur van de fusieorganisatie is tevreden dat de handtekeningen zijn gezet. "We hebben ruim twee jaar toegewerkt naar deze stap, die nu eindelijk geformaliseerd is. Eind vorig jaar ontvingen we na een procedure van anderhalf jaar toestemming van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Daarna is veel aandacht besteed aan het regelen van alle formele zaken en de medische staven hebben zich ingespannen door het zetten van zorginhoudelijk belangrijke eerste stappen".

De medische staven, ondernemingsraden en cliëntenraden denken nog na over de organisatievorm in de nieuwe structuur.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top