ACTUEEL

Verpleeghuis verplicht familie te helpen

Familieleden van bewoners van verpleeghuizen van Vierstroom worden 'moreel verplicht' om een handje te helpen. Na een succesvolle proef heeft Vierstroom besloten het meewerken verplicht te stellen in alle 16 locaties. Een woordvoerster bevestigde maandag een bericht hierover uit Trouw.

Het gaat niet om hulp op zorggebied, maar wel om bijvoorbeeld hulp bij de lunch. "Een zoon kan ook eens koken voor de groep waar zijn vader zit. Of hij kan spelletjes komen spelen of wandelen", legde de woordvoerster uit.

Niemand weigeren 

De organisatie, die opereert in de omstreken van Gouda, kan familieleden niet juridisch verplichten om mee te helpen, maar gaat ze wel meedelen dat het vanaf nu de gewoonte is dat familie meehelpt. "Als de familie dat niet ziet zitten, zeggen we toch dat de woonlocatie dan wellicht niet passend is voor de cliënt. Maar we mogen niemand weigeren", lichtte de woordvoerster toe. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

19 augustus 2013

Wordt Vierstroom dan ook door het zorgkantoor gekort op het bedrag dat hiermee wordt bespaard? Of wordt die 'winst' lekker in eigen zak gestoken? Hoeveel mensen gaan er trouwens ontslagen worden als hun werk door vrijwilligers wordt overgenomen?

Tab

19 augustus 2013

Het is een grof schandaal dat zo'n zorg instelling deze morele druk gaat op leggen aan familie. Meer personeel zou een betere optie zijn en vooral de toplaag van het management snoeien en normale lonen geven en als er sprake is van winst deze niet uitkeren aan evt. aandeelhouders. Hulp aan een medemens zal ten alle tijden vrijwillig moeten zijn of in handen van de staat. We zijn in Nederland aardig bezig om het collectieve zorg en welzijn systeem af te breken.

Anoniem

20 augustus 2013

als je de twee reacties leest, kan ik tot geen andere conclusie komen dat de schrijvers er van mateloos verwend zijn, geen oog hebben voor maatschappelijke verantwoordelijkheid.

WNvD

21 augustus 2013

Wat als kinderen om diverse redenen niet aan de morele verplichting kunnen voldoen, wordt de ouder dan het kind van de rekening? Maatwerk kan ook een optie zijn.

Top