ACTUEEL

Spoedeisende hulp weigert ambulances

De afdelingen voor spoedeisende hulp in ziekenhuizen dreigen geen goede medische zorg meer te kunnen leveren door personeelsgebrek en moeten ambulances weigeren. Dat concludeert de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV) na arbeidsmarktonderzoek in zestig ziekenhuizen. Het onderzoek is vrijdag gepresenteerd.

Kwaliteit van zorg onder druk

Volgens de vereniging zijn er al ziekenhuizen die ambulances weigeren. De NVSHV vreest dat de kwaliteit van de zorg door het personeelstekort onder druk komt te staan, zeker nu het aantal patiënten alleen maar groter wordt. Peter Bocxe van de NVSHV in het AD: “Sluiting van spoedafdelingen voor de ambulancediensten leidt ertoe dat patiënten die dringend zorg nodig hebben naar een ander ziekenhuis moeten'. Boxce zegt dat ziekenhuizen patiënten in levensgevaar nog niet weren, maar vreest voor de toekomst.

Invulling vacatures

Bijna twee derde van de ziekenhuizen kampt met een personeelstekort op de spoedafdelingen. Begin dit jaar was er volgens de vereniging een tekort van 280 verpleegkundigen. Ruim dertig procent van de vacatures staat langer dan een half jaar open. Reden zou onder meer de werkdruk zijn. Veel personeel is ouder dan vijftig jaar en rustiger werk willen.

De vereniging wil dat het kabinet geld beschikbaar stelt voor extra personeel. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top