ACTUEEL

MSD zet strijd tegen rivierblindheid voort

Het internationale Mectizan Donatie Programma (MDP) en Onchocerciasis Elimination Program van de pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie die strijden tegen rivierblindheid, een ziekte die miljoenen mensen in Afrika en Latijns-Amerika bedreigt, hebben succes geboekt. In Columbia de ziekte uitgeroeid.

De partijen verwachten dat Mexico, Ecuador en andere buurlanden op korte termijn volgen. Op langere termijn zal de ziekte ook in Afrika niet meer bestaan. Dat stelden ambassadeurs van diverse betrokken landen tijdens een bijeenkomst waar ook farmaceut MSD aanwezig was. MSD levert al tientallen jaren belangeloos het geneesmiddel Mectizan (ivermectine). Dit antiparasitaire medicijn doodt de larven en houdt deze maandenlang weg, wat het risico op oogafwijkingen sterk verminderd. Ook kunnen besmette mensen de infectie gedurende lange tijd niet meer overdragen.

Het Erasmus MC onderzoekt in welke landen rivierblindheid uitgeroeid kan worden en hoe lang de massabehandeling nog moet worden voortgezet. MSD heeft toezegd de medicijnen te blijven leveren tot de ziekte is uitgeroeid. Dit jaar produceert MSD 700 miljoen tabletten en in 2015 meer dan 1 miljard.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top