ACTUEEL

NZa verhoogt tarieven in ggz en fz

De tarieven in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en forensische zorg (fz) gaan omhoog. Na een kostprijsonderzoek van de NZa stijgen de ggz-tarieven gemiddeld zo’n 6,4 procent en de tarieven in de fz zo’n 7,6 procent.

De tarieven blijven zogenaamde max-max tarieven waarbij de aanbieder en verzekeraar tot een maximum contractafspraken kunnen maken. Bovenop het tarief is er in de ggz nog 10 procent ruimte voor maatwerk tussen aanbieder en verzekeraar, bijvoorbeeld voor speciale patiëntgroepen.

Verzekeraars en aanbieders hebben in het bestuurlijk akkoord ggz met de minister een maximale groei van 1,5 procent afgesproken voor 2014. Voor de fz is een bezuiniging van 5,4 procent ingeboekt. Het is nu aan inkoper en aanbieder om in hun prijs- en productieafspraken het bestuurlijk akkoord te volgen, meldt de NZa.

Uit het NZa-onderzoek is gebleken dat de doelmatigheidsslag van de 'Schipperskorting' uit 2012 nog niet is verwerkt. Daarom heeft de NZa de resultaten van het kostprijsonderzoek ggz verminderd met deze korting. Het restant neemt de NZa over in de tarieven 2014.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

verbeeten

17 september 2013

Ridicuul! Ggz sector draait positieve rendementen en groeit als een dolle, maar die blackbox mag als enige sector de crisis ontlopen! Hadden ze geen akkoord voor het remmen van de groei?

Top