ACTUEEL

Homeopaten voelen zich gediscrimineerd

Artsen die niet-reguliere behandelwijzen uitvoeren, worden gediscrimineerd omdat over deze behandelingen wel btw geheven moet worden en over reguliere behandelingen niet. Dat vindt de Artsenvereniging Voor Integrale Geneeskunde (AVIG). Het gaat dan bijvoorbeeld om homeopathische en natuurgeneeskundige behandelingen.

Kort geding

In een kort geding tegen de Staat dat woensdag dient, willen artsen dit onderscheid van tafel krijgen. ,,Of op alle behandelingen moet btw geheven worden, of op geen enkele. Alle artsen moeten over dezelfde kam geschoren worden. Anders is het discriminatie'', aldus AVIG-voorzitter Wim Verest.

Btw

Artsen die niet-reguliere behandelwijzen uitvoeren, moeten sinds begin dit jaar btw betalen over deze behandelingen. Volgens Verest heeft dat al gezorgd voor minder patiënten. ,,Het is duurder geworden. Patiënten nemen ook minder consulten af, want ze zitten sneller aan het plafond van wat vergoed wordt door hun zorgverzekering'', legt hij uit.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij vindt het volkomen terecht dat de alternatieve genezers btw moeten heffen. ,,Alternatieve artsen vullen hun dagen met onbewezen geneeswijzen. Hun diensten hebben geen gezondheidskundige waarde.'' Daarom zouden ze, volgens Europese regelgeving, juist wel btw moeten heffen, vindt de VtdK.

Onder meer accupunctuur, natuurgeneeskunde, manuele therapie, antroposofische geneeskunde, homeopathie en natuurgeneeskunde vallen onder de noemer alternatieve geneeskunde. De AVIG vertegenwoordigt de laatste twee beroepsgroepen. De meeste van dit soort behandelingen worden niet vergoed vanuit het basispakket, maar mensen kunnen zich er wel aanvullend voor verzekeren. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Wielinga

18 september 2013

Wordt met dit kort geding dan de start gemaakt met het vormgeven van de 'integratieve geneeskunde'?

Anoniem

19 september 2013

Het zou enorme winst zij als de VtdK eens stopt met de "heksenvervolging" en zich eens verdiept in de uitgangspunten van complementaire geneeskunde. Angst is een slechte raadgever. De complementaire geneeskunde helpt veel mensen aanvullend op reguliere behandelingen. Het is mijns inziens en/en en niet of/of. Laten wel elkaar eens niet elke keer in de hoek zetten maar onderzoeken waar de reguliere en complementaire geneeskunde elkaar kunnen vinden. Vraag mensen naar hun ervaringen met de complementaire geneeskunde en dan zuller er veel positieve geluiden te horen zijn over de "gezondheidskundige waarde".

Freek van der Meulen

19 september 2013

Er zijn wel meer zaken met mogelijke gezondheidskundige waarde te bedenken zoals een mooi boek, een lekker diner of ontspannende muziek. Hier dan ook maar de BTW op afschaffen? Zolang deze sector niet zelf kan aantonen van enige relevantie te zijn hoop ik dat de rechter in al zijn wijsheid consistent zal oordelen. Ondertussen mag de VtdK zich verheugen in teruglopende bezoeken aan artsen die niet-reguliere behandelwijzen uitvoeren.

Top