ACTUEEL

Zorgvakbonden fel tegen nullijn zorg

Een nullijn in de zorg is "bizar, "" onbespreekbaar" en "iets waar het CDA niet over gaat". Zo reageren zorgvakbonden maandag op het voorstel van het CDA om de salarissen van zorgpersoneel te bevriezen.

De christendemocraten stelden maandag voor de extra bezuinigingen van 6 miljard euro te steunen, mits de oppositiepartij een derde daarvan (2 miljard) zelf mag invullen. Met onder meer een zorgnullijn moeten kabinetsmaatregelen die gezinnen, ouderen, chronisch zieken en gehandicapten hard raken, worden teruggedraaid.

Koopkracht

"Een bizar voorstel", briest Lilian Marijnissen, bestuurder van vakbond Abvakabo FNV. "Het zorgpersoneel is er de afgelopen jaren in koopkracht het hardste op achteruit gegaan. Als nu ook nog een nullijn volgt, jaag je iedereen de deur uit. En met het oog op de vergrijzing zijn juist zorgmedewerkers zo hard nodig."

De nullijn was eerder juist van tafel geveegd, tijdens de onderhandelingen over het in april gesloten zorgakkoord. "Maar steeds opnieuw probeert iemand die er toch in te fietsen", stelt een woordvoerster van CNV Publieke Zaak. Zij gaat er vooralsnog van uit het niet zo'n vaart zal lopen. "Afspraak is toch afspraak?" Bovendien: "het is aan werkgevers en werknemers om te onderhandelen over zorgsalarissen. Het CDA gaat daar niet over."

Hand en tand

NU'91 roept het CDA op om afstand te nemen van de uitspraak. "Wij zullen ons met hand en tand blijven verzetten tegen de nullijn", laat de zorgbond weten. "Deze maatregel zet het hele zorgakkoord onder druk." De geschrapte nullijn was volgens NU'91 de basis voor het bereikte akkoord. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

23 september 2013

Typisch CDA en waarschijnlijk door CDA mannen bedacht. terug naar liefde werk,oud papier.

Top