ACTUEEL

Andere bonden staan wel achter zorgakkoord

Abvakabo FNV tekent niet, maar het kabinet heeft wel afspraken weten te maken over de hervormingen in de langdurige zorg met de overige organisaties van werkgevers en werknemers.

Zo hebben werkgeversorganisatie Actiz, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en de vakcentrale MHP woensdag laten weten een akkoord bereikt te hebben over de zorg. Ook CNV lijkt op een akkoord af te stevenen. Woensdagmiddag om 14.00 uur zullen de bonden het nieuwe zorgakkoord ondertekenen.

Afspraken

Betrokken partijen hebben afspraken gemaakt over een verantwoorde loonontwikkeling en maatregelen die zijn gericht op werkgelegenheid en kwaliteit van arbeid. Een belangrijk onderdeel daarin is dat personeel in de zorg al vanaf 2014 afziet van financiële extraatjes, bijvoorbeeld bij een bevordering. VVD en PvdA spraken in het regeerakkoord af daar in 2016 mee te beginnen, maar door het vanaf 2014 tot en met 2017 te doen, wordt het benodigde bedrag (1,1 miljard) voor de maatregelen ook bijeengebracht.

Huishoudelijke hulp

Eerder werd al duidelijk dat Van Rijn de ingreep op de huishoudelijke hulp wil verzachten. Die hulp blijft bij de gemeenten, maar die krijgen daar wel meer geld voor. Door 60 procent van het budget overeind te houden in plaats van 25 procent, houdt het kabinet hier 530 miljoen euro voor beschikbaar.

Bijscholen en omscholen

Verder is er 100 miljoen euro voor het bijscholen en begeleiden van mensen naar ander werk. Zorgpersoneel op mbo-niveau krijgt meer kans door te stromen naar hbo-niveau. Ook worden de regels versoepeld waardoor meer ouderen in aanmerking komen voor een plaatsje in een verzorgingshuis en meer mensen met een handicap (lichamelijk of geestelijk) terechtkunnen in een instelling. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top