ACTUEEL

'Lagere zorgpremies door goedkope medicijnen'

Na jaren van stijgingen kunnen de zorgpremies omlaag door goedkope medicijnen en concurrentie tussen zorgverzekeraars. Dat zei directeur Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW maandag in een interview met NU.nl. De maandelijkse zorgpremie bedraagt nu gemiddeld 105 euro.

Dat de premies het komende jaar omlaag kunnen is volgens Oomen voor een groot deel te danken aan concurrentie tussen zorgverzekeraars. Ook de verhoging van het eigen risico van 210 euro vorig jaar tot dit jaar 350 euro heeft volgens hem ook geholpen. "Anders waren de zorgpremies dit jaar ten minste 8 euro per maand hoger geweest."

Medicijnprijs

Een andere factor van belang is volgens de DSW-directeur de medicijnprijs. "Doordat we niet meer vastzitten aan die dure merkgeneesmiddelen, kunnen we er enorm op besparen. Je kan bij wijze van spreken zeggen dat ze niks meer kosten. Ik geloof dat de distributiekosten hoger zijn." Hij noemt het de grootste meevaller van het afgelopen jaar voor de zorgverzekeraars. Sinds ze alleen nog maar de goedkoopste varianten van de geneesmiddelen vergoeden, zijn de kosten met meer dan een miljard euro gedaald tot ruim 4 miljard.

Traditioneel als eerste zorgverzekeraar maakt DSW dinsdag de nieuwe premie voor 2014 bekend. DSW (370.000 klanten) voerde dit jaar ook een tussentijdse premieverlaging door. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

ANH Jansen

23 september 2013

De hele medicatie bewaking, ICT netwerken, trainingen van medewerkers en apothekers, de communicatie met ziekenhuizen, huisartsen, medisch specialisten, thuiszorg, AWBZ instellingen, patienten en mantelzorgers afdoen als 'distributie-kosten' is wel heel kort door de bocht en tekenend voor de visie van verzekeraars op de extramurale farmaceutische zorg. FTO en FTTO? . Prestatie indicatoren? DSW heeft er nog nooit van gehoord. Gaat allemaal toch vanzelf?

En dan komt de logistieke en distributie er nog eens bij.

Laat DSW directeur Oomen eens kijken bij Kaiser Permanente om te leren hoe ze daar de rol van de farmacie zien en hij zal direct investeren om elders in zijn 'zorg' inkoop veel meer te besparen!

Maar ja, Chris Oomen/DSW loopt geen risico bij de ziekenhuis zorginkoop en wel bij de extramurale farmacie.

En dus gaan verzekeraars maar al te graag akkoord met een Herenakkoord op Hoofdlijnen om de zorg bij ziekenhuizen met maximaal 2.5% netto (6.5% bruto) te laten groeien; wat is dat per jaar uitgaande van een startbudget van 25 miljard euro?

En dus ziet DSW extramurale farmacie als zuiver de prijs van het doosje. Penny wise en Dollar foolish. Vraag het Kaiser Permanente! Ligdag bij KP is 2.3 dag en bij DSW is dat 5.6 dag! A 5.000 euro is dat mooi bespaard door KP. Kan door te investeren in thuiszorg en farmacie!

Moral Hazard is bij verzekeraars zelf geen vreemd begrip.

Waarom kunnen we niet volstaan met het plakken van postzegels op de doosjes? Allemaal via Bol.com?

Laat DSW en VWS eens informeren bij Kaiser Permanente; geïntegreerde verzekeraar, 8.3 miljoen deelnemers groot; volgt de verzekerde en weet wie wat moet krijgen en wanneer en wat het kost en wat het oplevert. Grootste winst voor KP is de bekorting van het aantal ligdagen per opgenomen patient! Die winst wordt geïnvesteerd in thuiszorg en extramurale farmacie! En dan nog maakt KP winst voor zichzelf. KP is immers een commerciele verzekeraar en moet concurreren met klassieke schadeverzekeraars. Zijn de premies van KP nu lager dan van de concurrentie? Neen. Kwaliteit mag wat kosten, preventie en ketenzorg kosten geld en dat weten de deelnemers van KP. Premie van KP is dan ook hoger dan die van concurrerende klassieke verzekeraars. Daarom heeft KP maar 8.3 miljoen verzekerden op 350 miljoen burgers.

En je moet houden van de bemoeizucht van de managers/diseasemanagers van KP.

En daarom zitten wij met DSW opgescheept en is Kaiser Permanente in Nederland onmogelijk.

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

23 september 2013

Dat het hogere eigen risico en lagere uitgaven aan (generieke) medicijnen tot lagere ziektekostenpremies leiden is logisch.

Waarbij evenwel vermeld dient te worden dat de premieverlaging door het hogere eigen risico voor de midden- en hogere inkomens een sigaar uit eigen doos is, en voor de lagere inkomens wordt gecompenseerd door een hogere zorgtoeslag. Derhalve betalen vooral de mensen met midden- of hogere inkomens met een chronische aandoening de rekening. Nu kunnen de hogere inkomens dat wellicht missen, maar het houdt voor de middenkomens natuurlijk een keer op.

En concurrentie tussen zorgverzekeraars? Op wat voor manier leidt die tot premieverlaging? Allemaal een eigen hoofdkantoor en hun eigen overheadafdelingen, dat is kostenverhogend i.p.v. kostenbesparend. Noch is er niet of nauwelijks sprake van voordelige contracten met zorgaanbieders die het gevolg zijn van concurrentie tussen zorgverzekeraars. Hooguit van concurrentie tussen zorgaanbieders, maar dat bereik je ook met één, publieke zorgverzekeraar.

Zie voor meer informatie http://www,gezondezorg.org/een-zorgverzekeraar. Daar worden nog een aantal argumenten beschreven voor zo'n zorgverzekeraar.

Frank Conijn

23 september 2013

Voor 'noch' gelieve 'ook' te lezen.

ANH Jansen

23 september 2013

http://www.nytimes.com/2013/09/23/health/lower-health-insurance-premiums-to-come-at-cost-of-fewer-choices.html?ref=health

Nederland en de USA. En Nederland volgt de USA blind in alles.

Geen enkele reden om trots op te zijn.

En lees de commentaren.

Steve the Commoner
Charleston, SC

NYT Pick

As a physician with 30 years of medical practice I can honestly say that our House of Representatives and Senate have betrayed our country in a similar fashion that Benedict Arnold did. Obama out sourced this to them rather than do the work to help Americans

We have been sold out to an unnecessary world of middle men for profit which in turn is deposited in political campaign treasure chests. When a billion dollars is spent on a campaign, Americans need to think where it came from.

America needs to study Canada, England, New Zealand, and Australia's medical payment system. Spoiler alert: they are good people caring for their people.
A one payer system is America's hope. Our current course is merely more of the same.

should any one wish to have a higher level of medical pampering, they need to open their wallet.

Sept. 23, 2013 at 6:51 p.m.
Recommended42

Gezond verstand gezocht.

Top