ACTUEEL

Beslag op huizen en geld om antibioticafraude

Er is beslag gelegd op auto's, woningen, bedrijfspanden en bankrekeningen in een groot onderzoek naar fraude met antibiotica in de vleeskuikensector. Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) meldde dinsdag dat voor meer dan 650.000 euro aan (on)roerend goed is bevroren.

Het strafrechtelijke onderzoek richt zich op een groep verdachten die zich bezighoudt met handel, levering en gebruik van de medicijnen. In Groningen en Overijssel is het beslag gelegd bij de twee hoofdverdachten van de groep verdachte fraudeurs. De invallen zijn gedaan door de Inlichtingen- en opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Justitie legt beslag om te voorkomen dat verdachten zaken verkopen. Doet het OM dat niet, dan bestaat de kans dat er na een eventuele veroordeling geen geld meer is om van de verdachten af te pakken.

Aanhoudingen

De zaak is al bij de rechter. Op 14 januari heeft de rechtbank Groningen de zaak echter aangehouden omdat er nog getuigen gehoord moesten worden. Een van de hoofdverdachten is een 40-jarige man uit Overijssel. Hij werd in mei vrijwel tegelijk met een 41-jarige vrouw uit die provincie opgepakt. Zij is na verhoor vrijgelaten. In maart zijn ook aanhoudingen verricht; toen werd onder anderen een pluimveehouder uit Groningen meegenomen en een medewerker van een bedrijf in voedingssupplementen voor de veehouderij.

Winst

Volgens het OM kunnen bedrijven veel winst maken met de handel in en gebruik van antibiotica die niet geregistreerd zijn. ,,Het is goedkoper dan geregistreerde antibiotica, dus bedrijven kunnen hier een concurrentie- en productievoordeel mee halen.'' Dieren die met de illegale medicijnen zijn behandeld, kunnen bacteriën bij zich dragen die resistent zijn geworden en niet meer te bestrijden zijn met dergelijke middelen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top