ACTUEEL

Zeldzame tularemie-besmetting in Nederland

Voor het eerst sinds 1953 is in Nederland iemand besmet geraakt met de infectieziekte tularemie. Deze ziekte, veroorzaakt door een bacterie, komt vooral voor bij hazen, konijnen en insecten. De bacterie kan van dier op mens overgaan, een besmetting van mens op mens is niet bekend. De kans op overlijden is klein.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) melde de uitzonderlijke besmetting dinsdag. ,,Het is bijzonder, maar niet onverwacht’’, zei de woordvoerder van het RIVM. Eerder dit jaar werd namelijk in een Limburgs natuurgebied een haas met deze ziekte gevonden. De man die besmet is geraakt met tularemie, werd tijdens een verblijf in dat gebied gebeten door dazen. Hij is behandeld met antibiotica.

Zweren

Patiënten krijgen meestal zweren op de huid, maar oogontstekingen, opgezette lymfeklieren, diarree of longontsteking kunnen ook voorkomen.

De vorige keer dat in Nederland een besmetting met tularemie werd gemeld, in 1953, ging het om een Limburgs gezin van acht mensen. Zeven van hen werden ziek na het eten van een haas die waarschijnlijk niet goed doorbakken was. (ANP)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top