ACTUEEL

Waarnemer gaat Sensire in de gaten houden

Waarnemer gaat Sensire in de gaten houden

Er komt een waarnemer die gaat toezien op de gang van zaken rond de aanbesteding van de thuiszorg in de Achterhoek. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) melden dat donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De waarnemer gaat erop toezien dat afspraken die Sensire eerder met Van Rijn maakte worden nagekomen. Ook kan hij kwesties signaleren en agenderen bij de verantwoordelijke partijen en informatie verzamelen om herhaling in de toekomst te voorkomen, aldus de bewindslieden.

Alfahulp

Asscher en Van Rijn reageren op vragen uit de Kamer die zich zorgen maakt over het gesteggel over het ontslag van 1100 werknemers van Thuiszorgorganisatie Sensire. Volgens vakbond Abvakabo FNV zou Sensire het ontslag al eerder hebben bedacht en met gemeenten hebben afgekaart de medewerkers na ontslag te laten terugkeren in een goedkopere constructie als alfahulp.

Berichtgeving daarover zorgden volgens Asscher en Van Rijn weliswaar voor "nadere inkleuring" maar leverde geen nieuwe feiten voor de beoordeling van de ontslagaanvragen. Eveneens op verzoek van de Kamer liet Asscher nogmaals bekijken of het UWV wel terecht de ontslagvergunning heeft verleend. De reconstructie zorgde niet voor nieuwe inzichten: het UWV volgde de regels en verleende de ontslagvergunning om bedrijfseconomische redenen en het ontbreken van toekomstperspectief. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

jos

18 oktober 2013

De hele constructie ALPHA moet niet meer mogelijk zijn in deze tijd. Iedereen heeft recht op een fatsoenlijk loon en de daarbij behorende premies en opbouw voor ziekte wet en pensioen mogelijk te maken. Ze staan hier overal mee vooraan en alles regelen naar andere landen. Laten ze eerst zorgen dat het hier goed geregeld is en daarbij de thuiszorg gewoon betalen. APLHA werk is slaven werk. En thuiszorg is ook zwaar werk, daar moet je gewoon voor betaald worden.

A3iaan

18 oktober 2013

Dit is niet de eerste keer en het zal ook niet de laatste maal zijn dat de thuiszorgaanbieders een dergelijke verwerpelijke constructie hebben bedacht. Al dan niet in samenspraak met de gemeenten. Eerst ontslaan en daarna opnieuw tegen een lager loon terug in dienst nemen. De bonussen van de topmensen zijn nooit in het geding.

Anoniem

18 oktober 2013

wat toch weer een onzin vanwege gebrek aan verstand van zaken

saarloos

20 oktober 2013

Jammer, dat er zo gereageerd wordt.Ik ken vele alpha hulpen en klanten die blij zijn met de constructie. Als je zegt alpha werk is slavenwerk, dan heeft Jos nooit echt goed gekeken naar de constructie of gesproken met mensen die blij zijn met deze vorm van werk. Daarnaast is en blijft het een vrije keuze ookal wil niemand dit horen of erkennen dat het zo is.
Het is een oplossing en vind je dit niet goed, kom dan met een betaalbare oplossing voor het probleem.
Het feit dat een waarnemer ingezet wordt zet mij wel aan het denken, want deze waarnemer kan dan heel Nederland door verwacht ik. Op meerdere plaatsen gaan gemeenten opnieuw aanbesteden. Dat wordt een volle agenda.

Top