ACTUEEL

'Zorgwebsite VS faalde al in testfase'

De problemen met de website waarop miljoenen Amerikanen hun binnenkort verplichte zorgverzekering moeten afsluiten, waren van tevoren al duidelijk. Enkele dagen voor de lancering bleek uit een test dat de site het al begaf wanneer enkele honderden bezoekers tegelijkertijd probeerden in te loggen. Dat meldde The Washington Post op basis van verklaringen van twee betrokkenen.

Ondanks het slechte testresultaat werd de planning gevolgd en ging de website online. De problemen hielden aan, met als resultaat dat veel Amerikanen niet verder komen dan de homepage. President Barack Obama gaf maandag toe dat de site te langzaam is en dat hij dat onacceptabel vindt. "Niemand is kwader over de website dan ik, hetgeen betekent dat het wordt opgelost", zei hij. De invoering van een nieuwe zorgverzekeringswet geldt als Obama's grootste succes.

Hoorzitting

Het door Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden heeft verantwoordelijk minister Kathleen Sebelius (Volksgezondheid) op het matje geroepen. Ook bedrijven die betrokken zijn bij de website, moeten op een hoorzitting verschijnen.

De nieuwe zorgverzekeringswet heeft veel weg van het Nederlandse systeem. Burgers zijn verplicht een verzekering af te sluiten en voor verzekeraars geldt een acceptatieplicht. Voor de Republikeinen is dat soort overheidsdwang een gruwel. Zij grijpen de technische problemen aan om hun pleidooi voor uitstel nieuw leven in te blazen. "Obamacare is te duur en het werkt niet zoals beloofd", vatte de Reublikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell de kritiek samen.

Shutdown

Weerstand tegen de wet leidde eerder deze maand tot de sluiting van een groot deel van de federale overheid en bracht de VS op de rand van betalingsproblemen. De Republikeinen weigerden vanwege 'Obamacare' akkoord te gaan met de begroting en met een verhoging van de wettelijke limiet op de staatsschuld. Uiteindelijk haalden ze bakzeil en gingen ze op het laatste moment akkoord met het opendraaien van de geldkraan.

Amerikanen hebben overigens nog tot 31 maart 2014 de tijd om hun verzekering te regelen, anders riskeren ze een boete. Het Witte Huis overweegt daar vanwege de problemen coulant mee te zijn. Een woordvoerder van de president wees mensen die worstelen met de website maandag op een alternatief: er is ook een gratis telefoonnummer. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Hendriksen

23 oktober 2013

Ja de kosten in de gezondheidszorg worden ook onnodig hoog door keer op keer falende ICT-ers. Blijkbaar een internationaal probleem.

Het is net als met het projekt bij de politie: C2000
Kosten bijna een miljard en uiteindelijk maar in de kast gezet.

Hoe zou dat toch komen dat Bill Gates in de top twee rijkste mensen staat? En Steve Jobs kan zijn naam geen eer meer doen.

Pornoboeren schijnen de beste ICTers in dienst te hebben en zijn steenrijk door de best beveiligde netwerken en software. Een rare wereld.


Anoniem

24 oktober 2013

Wat?

Top