ACTUEEL

'Hiv in Zuid-Afrika in 35 jaar te stoppen'

Als Zuid-Afrika doorgaat met de manier waarop mensen met hiv nu worden behandeld, is de hiv-epidemie daar over 35 jaar waarschijnlijk gestopt. Dat zeggen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in het medische tijdschrift PLoS Magazine.

De epidemie kan wel sneller worden gestopt, door iedereen die met hiv besmet is te behandelen met hiv-remmers. Nu krijgen alleen degenen bij wie de ziekte al in een relatief laat stadium is, deze medicijnen, aldus onderzoeker Jan Hontelez. Dat is om met de beschikbare middelen zo veel mogelijk levens te redden. Als ook de pas geïnfecteerden hiv-remmers zouden krijgen, zou de ziekte over 20 tot 25 jaar geëlimineerd kunnen zijn, aldus het EMC.

WHO

De wereldgezondheidsorganisatie WHO wil dat hiv-patiënten eerder worden behandeld met hiv-remmers. Als de behandeling met de cocktail van middelen tegen aids eerder begint, leven patiënten langer en is er een kleinere kans dat ze anderen besmetten, aldus de WHO afgelopen zomer. Volgens de WHO kunnen door snellere medicatie tot 2025 3 miljoen levens worden gered en wordt voorkomen dat ongeveer 3,5 miljoen mensen worden besmet.

Hoogtepunt

Van de 48 miljoen inwoners van Zuid-Afrika zijn er ongeveer 6 miljoen besmet met hiv. Het is volgens het EMC de grootste hiv-epidemie ter wereld. De onderzoekers hebben nu berekend dat het voor Zuid-Afrika niet per se nodig is om de bevolking jaarlijks te screenen en iedereen met een hiv-besmetting de medicijncocktail te geven. "Er zijn aanwijzingen dat de epidemie in Zuid-Afrika op zijn hoogtepunt is. Het aantal nieuwe gevallen is aan het dalen. Dat is een aanwijzing dat Zuid-Afrika eindelijk op de goede weg is", aldus Hontelez.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top