ACTUEEL

'Tekort aan tandartsen dreigt'

Als er niet meer tandartsen worden opgeleid, ontstaat er in de nabije toekomst een tekort. Patiënten zullen dan verder moeten reizen en krijgen vaker te maken met buitenlandse tandartsen. Dat heeft de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) donderdag gezegd.

De ANT roept minister Schippers van Volksgezondheid op om een recent advies van het Capaciteitsorgaan op te volgen om het aantal opleidingsplekken structureel te verhogen.

Pensioen

Volgens de tandartsenorganisatie gaat de komende 10 jaar 40 procent van de tandartsen met pensioen en neemt de vraag naar mondzorg flink toe door vergrijzing van de samenleving.

Het Capaciteitsorgaan constateerde in het advies aan de minister dat steeds meer buitenlandse tandartsen zich in Nederland vestigen, met name uit landen rond de Middellandse Zee en uit Oost-Europa. Een deel van hen werkt hier tijdelijk.

Vraagtekens

Volgens het ANT werken buitenlandse tandartsen vaak niet op een manier die in Nederland gebruikelijk is. Ook zet de tandartsenorganisatie vraagtekens bij de kwaliteit van deze tandartsen.

De grootste brancheorganisatie voor tandartsen, de NMT, steunde eerdere deze week al het advies van het Capaciteitsorgaan om meer tandartsen op te leiden. ,,Een toename van in Nederland opgeleide tandartsen kan beter wisselingen opvangen in het aantal buitenlandse tandartsen dat in Nederland komt werken of Nederland weer verlaat. Hierdoor zal het totale aantal tandartsen goed afgestemd blijven op de tandheelkundige vraag." (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

1 november 2013

En hoe onpopulair ook, dit heeft ook een relatie met de dreigende tariefsdalingen in de tandheelkunde en wederom de orthodontie. Een tandheelkundige behandeling heeft een ondergrens aan de prijs. Op dit moment zijn er relatief weinig nieuw startende tandartspraktijken en orthodontisten praktijken. Tandartsen en orthodontisten durven en kunnen een zelfstandige vestiging niet aan. Het is onduidelijk welke duurzame plannen gemaakt kunnen worden onder de huidige tariefsdruk en kritische bemoeienis van de NZA. Overigens, de tandarts wordt door volwassenen volledig betaald uit eigen middelen en de orthodontie wordt voor kinderen en volwassenen wordt eveneens volledig betaald uit eigen middelen van de burger. De aanvullende verzekering zijn tenslotte onze persoonlijke spaarpotjes. De grote tandartspraktijken, de ketens, rukken op. De noordelijke provincies merken dat al: veel wisselende tandartsen in die ketens, tandartsen die uit het buitenland komen en tijdelijk in NL werken. En voor de orthodontie gaat dat net zo. Opleiden is 1 ding, maar een gezond financieel klimaat een ander essentieel ding. Garandeer ons burgers dat we fatsoenlijk naar de tandarts kunnen door beiden in acht te nemen. Door de onzekerheid voor jonge tandartsen neemt het aantal nieuwe vestigingen af en moeten patienten in een aantal provincies hun toevlucht nemen tot de grote keten organisaties met wisselende tandartsen. Terwijl, zelfs voor de kapper blijven de meeste mensen graag bij dezelfde persoon.

Top