ACTUEEL

Veel meer jongeren naar ziekenhuis om alcohol

Het aantal jongeren dat in het ziekenhuis belandde door alcoholgebruik, is tussen 2001 en 2011 verviervoudigd. Dat blijkt uit het Jaarbericht van de Nationale Drug Monitor van het Trimbos-instituut.

In 2001 kwamen 263 jongeren in een ziekenhuis terecht door een alcoholgerelateerd probleem, in 2011 voor het eerst meer dan duizend, namelijk 1087. Volgens het Trimbos komt die stijging overigens deels voor de grote aandacht voor het onderwerp; “ziekenhuizen en kinderartsen gingen zich richten op deze problematiek” en letten er meer op. Onder die bijna 1100 geregistreerde gevallen zijn naast jongeren met een alcoholvergiftiging bijvoorbeeld ook kinderen die beneveld van hun fiets vielen en daardoor gewond raakten.

Alcoholvergiftigingen

Het aantal jongeren tussen de 11 en 17 jaar dat voor een alcoholvergiftiging werd behandeld, daalde volgens kinderartsen in 2012 voor het eerst weer. Het waren er in dat jaar ongeveer 60 minder dan in 2011, namelijk 706. “Eén jaar zegt nog vrij weinig. Maar deze eerste cijfers zijn hoopvol”, aldus Margriet van Laar, het programmahoofd Drugs monitoring bij het Trimbos. Volgens haar is er de afgelopen jaren veel verbeterd in de aanpak van alcoholgebruik onder jongeren. Vooral het percentage alcoholgebruikers onder 12-15-jarigen is afgenomen. Daar staat tegenover dat deze daling zich niet voordoet onder 'oudere' jongeren, en degenen die drinken, doen dat nog steeds behoorlijk heftig. Bovendien zijn de cijfers van zowel de ziekenhuizen als de kinderartsen een “onderschatting van het werkelijke aantal”, aldus het Trimbos. De jongeren met een alcoholvergiftiging, in de volksmond comazuipers genoemd, belandden namelijk niet allemaal in het ziekenhuis en worden ook niet altijd zo geregistreerd. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top