HRM

VGN stuurt brandbrief aan Kamer over arbeidsmarkt

VGN stuurt brandbrief aan Kamer over arbeidsmarkt

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) luidt de noodklok over de financiële en personele gevolgen van het kabinetsbeleid voor de arbeidsmarkt in de langdurige zorg. In een brief aan de Kamercommissie voor Volksgezondheid stelt de VGN dat de werkgevers in de Gehandicaptenzorg meer tijd nodig hebben om op de stelselwijzigingen te anticiperen.

VGN stuurt de brief naar aanleiding van de arbeidsmarkteffectrapportage die minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn in oktober 2013 naar de Tweede Kamer stuurden. Daarin staat dat er in 2013 in totaal 431.000 voltijdsbanen in de langdurige zorg beschikbaar zijn. In 2015 zullen ruim 22.000 voltijdsbanen, oftewel 36.000 personen verdwenen zijn. In. Na 2015 zal zich dit gedeeltelijk weer herstellen, waardoor er in 2017 weer voor 11.000 personen werkgelegenheid ontstaat.  In de cijfers zijn de banen voor alfahulpen en banen in de jeugdzorg niet inbegrepen.

Personeelsverloop

VGN stelt dat de snelheid van de stelselwijziging onder de huidige voorwaarden tot veel problemen leidt. Zo is er behoefte aan hoger geschoold personeel. “Niet iedereen is in staat om aan de functie-eisen van de nieuwe banen te voldoen”, aldus de VGN in de brief. Ook het baanperspectief van de jongere generatie vormt een probleem. Omdat zij vaak een tijdelijk contract hebben, zullen zij als eerste moeten vertrekken. Doordat het personeelsverloop “tot bijna nul” daalt, zijn er haast geen nieuwe banen voor deze groep. VGN stuurt aan op een zogeheten jong-voor-oud-regeling, waardoor de verhoudingen tussen de generaties rechtgetrokken kunnen worden.

Faillissementen

Daarnaast leiden de verschuivingen in de arbeidsmarkt volgens de VGN leiden tot veel extra kosten die instellingen niet altijd kunnen betalen. “Instellingen kunnen de gevolgen van de stelselwijzigingen minder goed opvangen als het UWV tijdens de aanbestedingsprocedures geen ontslagvergunning mag verstrekken. De hieraan verbonden frictiekosten zullen in combinatie met het wegvallen van inkomsten leiden tot onnodige faillissementen.”

De VGN wil dat er door de kamer bij de bewindslieden aangedrongen wordt op een deadline voor het afronden van de aanbestedingen bij de gemeenten. Deze moet op 1 juli 2014 liggen. Daarnaast moet er een oplossing komen voor de problemen rond de ontslagaanvragen tijdens de aanbestedingen.

Donderdag 28 november 2013 vergadert de Kamer in een algemeen overleg met de bewindslieden over de arbeidsmarkt in de zorg.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

27 november 2013

Ik ben van mening dat het kabinet besluiten neemt waar eigenlijk alleen wordt gekeken naar de huidige situatie. Zelf ben ik werkzaam in de gehandicaptenzorg waar door toedoen van besluiten in het kabinet onze cliënten zo meteen zelfs de kans lopen geen zorg meer te ontvangen.

Dit zijn straks mogelijk cliënten die straks uiteindelijk weer terug in zorg genomen moeten worden. Alleen bestaat dan zeker de kans dat de kosten voor het bieden van de dan nodige zorg tot vele malen hoger uit zal komen dan men nu hiervoor kwijt is. Dus dan zou het de overheid nu inderdaad besparingen opleveren maar later zouden de kosten alleen maar extreem gaan stijgen

Anoniem

27 november 2013

Vrees dat de brandbrief niet meer leesbaar is bij aankomst bij die VVD apen/werkgevers.
Het wordt tijd dat de moeder van opper-aap Rutte ook eens door Jansen wordt gediagnosticeerd. Misschien verandert er dan wel wat in die bestuurders VVD kliek old boys network als de opper-aap zelf de stront tussen de VVD billen van moeders moet vegen

Top