ACTUEEL

Rotterdam int vijf ton bij wanbetalers zorg

Rotterdam heeft inmiddels een half miljoen euro teruggevorderd bij een groep mensen voor wie de gemeente de schulden bij een zorgverzekeraar had helpen afbetalen. Dat zei wethouder Marco Florijn woensdag. Rotterdam gaf daar in 2011 in totaal 1 miljoen euro voor uit. Florijn verwacht dat de rest van het bedrag ook terugkomt.

Het 'voorschot' kwam vorige week naar buiten en deed veel stof opwaaien. De vroegere Sociale Dienst van Rotterdam bleek te hebben geholpen om de schulden van 2500 uitkeringsgerechtigden bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis af te betalen. De gemeente wilde er zo voor zorgen dat de wanbetalers niet verder in de financiële problemen zouden komen. Anders zouden ze geen andere financiële verplichtingen meer kunnen aangaan. Bovendien zouden ze hun aanvullende verzekering kwijtraken.

Terugbetalen

De zaak werd woensdag besproken in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) vindt het afkopen van schulden van bijstandsgerechtigden een verantwoordelijkheid van de gemeente. Ze gaat er wel van uit dat de mensen in Rotterdam het geld gewoon zullen terugbetalen. Klijnsma reageerde op kritiek van VVD-Kamerlid Sjoerd Potters. Die vindt het afkopen van schulden onacceptabel. "Wie zich in de schulden werkt, moet er zelf voor zorgen dat hij zijn zaken weer op orde krijgt", aldus Potters.

Totale schuld

De wanbetalers hadden een totale schuld van 7 miljoen euro. Een groot deel daarvan is afgeboekt door Zilveren Kruis, het resterende bedrag is opgehoest door het College van Zorgverzekeraars. De Rotterdamse gemeenteraad is niet ingelicht, omdat de Sociale Dienst de deal met de verzekeraar zelf mocht afsluiten. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

27 november 2013

"Wie zich in de schulden werkt, moet er zelf voor zorgen dat hij zijn zaken weer op orde krijgt", aldus Potters.

Totdat meneer Potters volgend jaar zijn fijne pluche VVD zeteltje kwijtraakt als de regering uit elkaar spat :

http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/09/kabinet-valt-in-februari

Top