ACTUEEL

Uitkeringsgerechtigde pleegt vaker zelfmoord

Mannen en vrouwen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering plegen vijf tot acht keer vaker zelfmoord dan mensen met een baan. Dat blijkt uit onderzoek van GGD Den Haag in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemeente Den Haag maakte dit woensdag bekend.

De onderzoekers bekeken de ruim 15.000 zelfmoorden die tussen 2002 en 2011 in ons land werden gepleegd (gemiddeld vier per dag). Mensen met een werkloosheidsuitkering slaan al wat vaker de hand aan zichzelf, maar uitkeringsgerechtigden die in de bijstand zitten of arbeidsongeschikt zijn, doen dat nog meer.

Grote verschillen

De gemeente Den Haag noemt de verschillen opvallend groot. "Het hoge aandeel van mensen met een uitkering in de groep die zelfdoding pleegt, geeft aan dat het langdurig niet deelnemen aan de arbeidsmarkt een belangrijke factor is."

De onderzoekers van de Haagse GGD pleiten er voor om medewerkers van uitkeringsinstanties te trainen in het herkennen van mensen met suïcidaal gedrag. Zij zouden hen dan kunnen doorverwijzen.

Mannen

Uit de studie blijkt ook dat zelfdoding vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen. Ook komt naar voren dat het aantal suïcides onder mannen en vrouwen die ongehuwd, gescheiden, alleenstaand of weduwe of weduwnaar zijn, vaak drie tot vier keer hoger ligt dan bij getrouwde mensen.

De Haagse wethouder Rabin Baldewsingh (Volksgezondheid) wil dat er in zijn stad ook zogenoemde gatekeeperstrainingen worden gegeven voor het vroegtijdig herkennen van zelfmoordneigingen. Zo'n opleiding wordt gegeven aan huisartsen, maatschappelijk werkers, bedrijfsartsen, schooldecanen, politiemedewerkers en schuldhulpverleners. Momenteel wordt door de GGD Amsterdam, de VU Amsterdam en GGZ Friesland al het effect van dit soort trainingen gemeten. (ANP)

------

Hoe houdbaar is de top van de Nederlandse zorg? Kom naar het Skipr 99 event

U bent niet te oud. En ook niet te jong. U bent op uw plek in Skipr generaties; een spetterende live talkshow tijdens het Skipr 99 event op woensdag 18 december 2013. Voor het eerst staan tijdens het Skipr 99 event de masterclasses financiën, innovatiestrategie en governance het menu. Meld u vandaag nog aan voor één van de masterclasses en de Skipr 99 talkshow.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Vernhout

5 december 2013

Heeft iemand zich het volgende afgevraagd? Misschien is er wel een omgekeerd verband: dat mensen die suïcidaal gedrag vertonen, vaker werkloos zijn of worden, bijvoorbeeld omdat ze minder positief zijn ingesteld en/of passiever zijn vanwege depressieve gevoelens. Dat maakt iemand namelijk minder aantrekkelijk voor werkgevers en dus kansarmer op de arbeidsmarkt. Als in een onderzoek een verband wordt aangetoond, zijn we soms te snel met het trekken van de conclusie over de causaliteit (oorzaak-gevolg relatie).

Top