HRM

'Einde ontslaggolf in zorg nog niet in zicht'

Zorginstelling Careyn zal voorlopig niet de laatste zijn die een forse ontslagronde aankondigt. Zorginstellingen leveren de komende jaren 10 tot 20 procent van hun omzet in. Dat verwacht accountants- en adviesbureau BDO Branchegroep Zorg dat jaarlijks onderzoek doet naar marktwerking in de zorg. Als het gaat om ontslagen in de zorg, is ,,de bodem nog niet in zicht'', zeggen BDO-onderzoekers Chris van den Haak en Frank van der Lee donderdag.

Het afgelopen jaar kondigden naast Careyn zeker vijf andere zorginstellingen aan banen te zullen schrappen. In totaal gaat het om duizenden banen. Deze maatregelen zijn volgens Van den Haak en Van der Lee het gevolg van de kabinetsplannen voor hervormingen in de zorg. Zo zullen traditionele verzorgingshuizen verdwijnen omdat het kabinet wil dat ouderen langer thuis blijven wonen.

Kleine instellingen

"Kleine instellingen die alleen een verzorgingstehuis runnen, zullen het niet zelfstandig redden", zeggen de onderzoekers. Voor de meeste instellingen geldt dat ze minder geld krijgen en dus keuzes moeten maken. Dat heeft vaak personele gevolgen, aldus de onderzoekers.

De marktwerking in de zorg, waar het kabinet op aanstuurt, heeft grote gevolgen voor de 'care' sector, waar zorg voor chronisch zieken en gehandicapten onder vallen. De BDO-onderzoekers zien het somber in voor de werkgelegenheid in die sector. "De baanzekerheid, die een paar jaar geleden wel goed leek te zitten, is nu vergelijkbaar met dat van een gewone onderneming. De crisis werkt nu ook door in de zorg."

Volgens Van den Haak en Van der Lee is het overigens nergens in de zorg 'veilig' als het gaat om werkgelegenheid. Ook ziekenhuizen hebben te maken met marktwerking. Die worden afgerekend op de hoeveelheid zorg die ze leveren, en daar is momenteel sprake van krimp, aldus de onderzoekers. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Mol

12 december 2013

Ja de crisis dringt door in de zorg.
Als manager in de zorg zit ik sinds september thuis zonder werk na 37 jaar .
Dat is erg vervelend, maar mijn zorg gaat meer uit naar de mensen die afhankelijk zijn van zorg.
De vraag is niet verminderd , de werknemers worden ontslagen.
Wie gaat hier iets aan doen?
Instellingen worden afgerekend op hun kwaliteit van zorg en voor mij is dat een open deur intrappen.
Werknemers onslaan en het werk door minder mensen laten doen om daarna te gaan vertellen dat de kwaliteit niet goed is.
We ontslaan toch ook de minister-president niet om daarna te zeuren dat het land niet word bestuurd?

Anoniem

13 december 2013

Vooral voor medewerker in de huishoudelijke dienst is het op dit moment heel zwaar. Ze worden massaal overbelast en weggepest. Ze zitten al in de laagste salarisschalen (10/15), maar ze hebben ook nog eens de minste uren. Meestal hebben ze een contract, waar ze niet van kunnen leven. Zeker voor alleenverdieners is dit onmogelijk. Toch kunnen ze er geen andere baan naast nemen, omdat ze dan voor hun werkgever niet "flexibel" genoeg zijn. Kortom: ze zitten in een wurggreep van steeds meer moeten in steeds minder tijd en nooit de kans hebben om een volwaardig inkomen te verwerven.

Peter Koopman

13 december 2013

Het lijkt een natuurramp die door mensen niet te voorkomen is. Immers inkopen van zorg is in grote mate inkopen van zorgverleners en dus van verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en verzorgenden. We kennen de demografische toekomst met de daaraan gekoppelde grote uitdagingen in de zorgverlening en toch lijkt het gerechtvaardigd om op de korte termijn dusdanig rigoreus te handelen. Een natuurverschijnsel of toch door weldenkende politici en andere stuurlui beinvloedbaar?

Top