ACTUEEL

Obesitas kost Amerikanen 147 miljard

In de Verenigde Staten nemen aan obesitas gerelateerde ziektes bijna 10 procent van alle medische uitgaven voor hun rekening. Het gaat om ongeveer 147 miljard dollar (103 miljard euro). Dat stellen wetenschappers in een maandag gepubliceerd rapport.

Toename ernstig overgewicht

Volgens het onderzoek steeg het aantal mensen met ernstig overgewicht tussen 1998 en 2006 met 37 procent. Het leidde tot een stijging van 89 procent in uitgaven voor behandeling van aan obesitas gerelateerde ziektes zoals diabetes, hartziektes en gewrichtsontstekingen.

Kwart Amerikanen lijdt aan obesitas

Mensen met overgewicht gaven in 2006 volgens het rapport 1429 dollar (1005 euro) meer uit aan gezondheidszorg dan mensen met een gewoon gewicht. Van de meer dan 300 miljoen Amerikanen kampt meer dan 26 procent met obesitas.

Body mass index

Volgens de definitie lijdt aan obesitas (vetzucht) wie een body mass index (BMI) heeft van 30 of hoger. De BMI is het gewicht in kilo's gedeeld door de lengte in meters in het kwadraat.

In het rapport stellen de wetenschappers een aantal maatregelen voor tegen obesitas. Zo moeten bewoners van arme wijken makkelijker toegang krijgen tot gezond voedsel. Amerikanen moeten meer bewegen en de regering moet overwegen belasting te heffen op frisdranken met een hoog suikergehalte. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top