ACTUEEL

Jansen mag nooit meer als arts aan de slag

Ex-neuroloog Ernst Jansen mag nooit meer als arts werken na het stellen van verkeerde diagnoses. De tuchtrechter heeft hem verboden zich ooit nog in te schrijven in het BIG-register, het register waar alle artsen ingeschreven staan. Dat heeft de tuchtrechter vrijdag bekendgemaakt.

Vijf voormalige patiënten van Jansen hadden een tuchtzaak tegen hem aangespannen. Hij had deze mensen verteld dat ze een ernstige ziekte hadden, bijvoorbeeld alzheimer of multiple sclerose, en schreef ze bijbehorende zware medicijnen voor. Later bleken deze mensen de ziekte helemaal niet te hebben.

Onverantwoord

“Het beeld dat van de arts naar voren komt, is dat hij te snel en op dubieuze gronden tot een diagnose kwam en soms wel, soms niet bijpassende medicatie voorschreef”, stelde de tuchtrechter. De ex-neuroloog negeerde signalen die hem op andere gedachten hadden moeten brengen. De tuchtrechter vermoedt dat Jansen Steur de fouten maakte doordat hij verslaafd was aan slaapmedicijnen. Het feit dat hij geen enkele twijfel toonde over de diagnoses, ook niet tijdens de zitting, was voor het college voldoende het onverantwoord te achten dat Jansen Steur ooit weer als arts aan de slag kan gaan. Als hij zich ooit in het buitenland als arts inschrijft, zal die inschrijving onmiddellijk geschorst worden, ook al wordt hoger beroep daartegen ingesteld.

'Overbodige tuchtzaak'

Jansen stond overigens al niet meer ingeschreven in het BIG-register en had eerder al aangegeven niet meer als arts aan de slag te willen. Mede daarom noemde zijn advocaat de tuchtzaak eerder al “volkomen overbodig”.

Behalve tegen Jansen is er ook een tuchtklacht ingediend tegen voormalige bestuurders van het Medisch Spectrum Twente (MST) en inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens de ex-patiënten hadden ook zij in moeten grijpen. Begin januari is de uitspraak tegen de MST-bestuurders, de zaak tegen de IGZ wordt in april behandeld. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top