HRM

Vrees voor forse stijging premie ziektekosten

Vakbonden en werkgeversorganisaties vrezen een flinke stijging van de basispremie voor de ziektekosten in 2015 door de kabinetsplannen voor de langdurige zorg. De sociale partners hebben berekend dat de premies voor iedereen zullen stijgen met 200 euro en dat het eigen risico boven de 400 euro (nu nog 360) zal uitkomen. Ook de werkgevers zullen veel meer premie gaan betalen.

Ze waarschuwen voor de dreigende stijging in een brief aan de Stichting voor de Arbeid, meldden FNV en CNV woensdag. Het kabinet wil de langdurige zorg (AWBZ) decentraliseren en overdragen aan de gemeenten en zorgverzekeraars. De plannen van het kabinet moeten ertoe leiden dat meer mensen langer thuis blijven wonen. De overheveling van zorgtaken gaat gepaard met een flinke bezuiniging.

Basispakket

De premie voor het vaste basispakket van de zorgverzekeringswet gaat omhoog, omdat hier een deel van de AWBZ zal worden ondergebracht. "Dat betekent dat we minder naar draagkracht gaan betalen", aldus voorzitter Ton Heerts van de FNV. "Nu wordt de langdurige zorg naar draagkracht door werknemers gefinancierd, als dit wordt overgeheveld naar de zorgverzekeringswet is dat niet meer zo", stelt voorzitter Maurice Limmen van het CNV.

Volgens Heerts en Limmen kost het plan koopkracht en banen. De sociale partners willen de langdurige zorg uit de algemene middelen blijven financieren. Ze willen de rijksbijdrage aan de zorgverzekeringswet structureel ophogen.

'Onacceptabel'

De PVV noemt in een reactie de stijging van de zorgpremie "onacceptabel''. "Het is onvoorstelbaar dat het kabinet niet wil inzien dat de afbraak van de langdurige zorg alleen maar leidt tot hogere kosten. Het is de wereld op zijn kop.''
Volgens GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman hebben de bezuinigingen op de zorg "afschuwelijke gevolgen''. Ze wijst er op dat Van Rijn heeft beloofd dat premiestijgingen gecompenseerd worden. "Ik wil graag horen hoe het kabinet dat gaat doen en waar het geld vandaan moet komen.'' (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top