ACTUEEL

Gemeenten niet gerust na handreiking Van Rijn

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft de gemeenten nog niet gerustgesteld met zijn mededeling dat in de wet wordt vastgelegd hoe zorgverzekeraars en gemeenten vanaf 2015 moeten samenwerken op het gebied van wijkverpleging.

“Dat is mooi, maar de zorgen van de gemeenten zijn met deze brief van het kabinet niet meteen weggenomen'', schrijft de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor langdurige zorg en begeleiding van mensen die het niet alleen redden. Daarbij moeten ze samenwerken met de zorgverzekeraars, maar de gemeenten zijn bang dat die samenwerking te vrijblijvend is. Met zijn brief van woensdag komt Van Rijn tegemoet aan de gemeenten.

Aanloopproblemen

Eerder was al bekend geworden dat er in totaal 3,9 miljard euro beschikbaar is voor de nieuwe zorgtaken. Vanaf woensdag weet elke gemeente hoeveel geld er voor deze taken kan worden ingeboekt. De overheveling van taken gaat in elk geval gepaard met een bezuiniging van 465 miljoen euro op de huishoudelijke verzorging.
Het kabinet gaat de effecten van de operatie in de gaten houden. Eerder kondigde Van Rijn al aan dat hij 200 miljoen euro extra uittrok om in 2015 eventuele aanloopproblemen te kunnen opvangen.

Vergevorderd

De VNG gaf onlangs aan dat de gemeenten in 2015 niet verantwoordelijk willen worden voor het leveren van zorg en begeleiding in de huidige opzet. In zijn reactie stelt Van Rijn dat het kabinet er alle vertrouwen in heeft dat gemeenten passende ondersteuning gaan organiseren voor hun inwoners. De bewindsman heeft wel begrip voor de zorgen van de gemeenten en wil graag samen met hen zaken oppakken. “Wij weten dat veel gemeenten al ver zijn gevorderd met de voorbereiding op de decentralisaties’’, aldus Van Rijn.

Regietafel

Verder is het volgens hem zaak dat gemeenten en het kabinet er samen voor zorgen dat de plannen voor decentralisatie van de langdurige zorg op een goede manier worden uitgevoerd. Vragen rond de drie operaties waarbij taken van de overheid overgaan naar de gemeenten (langdurig zorg, sociale werkvoorziening en jeugdzorg), worden regelmatig besproken aan een zogeheten regietafel die wordt geleid door minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Ergotherapie Nederland

30 januari 2014

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft de gemeenten nog niet gerustgesteld met zijn mededeling dat in de wet wordt vastgelegd hoe zorgverzekeraars en gemeenten vanaf 2015 moeten samenwerken op het gebied van wijkverpleging. Dat kunnen wij ons voorstellen. We vinden het bovendien vreemd dat alleen de rol van de wijkverpleegkundige in de wet moet worden vastgelegd. Wordt de rol van de wijkverpleegkundige niet groter gemaakt dat tot de mogelijkheden van die beroepsgroep behoort? Waarom wordt de rol van andere zorgprofessionals niet vastgelegd? Zoals die van de ergotherapeut? De deskundige bij uitstek waar het gaat om langdurige zorg?

van Heemstra - ZorgSteedsBeter

30 januari 2014

En als wij eens zouden stoppen met vragen om nieuwe wetten, regels en garanties en onze eigen verantwoordelijkheid nemen om samen met betrokkenen op de tijd en de situatie toegesneden oplossingen te creeren, zoals 'eigen kracht benaderingen' en 'Theory-U' daarvoor de nieuwe insteken zijn?
Hieronder de gemeentes als faciliteerder van dergelijk gedrag ipv uitvoerder van centrale richtlijnen?

Frank Conijn

30 januari 2014

De gemeenten hebben gelijk. De toezeggingen van de staatssecretaris zijn slechts minieme noodreparaties aan een fundamenteel slecht plan, zeker als dat samengenomen wordt met de al ingevoerde afschaffing van het ZZP 3-recht op een plaats in een verzorgingshuis.

Zie voor een beschouwing op en alternatief voor het kabinetsbeleid, gebaseerd op o.a. rapporten van het SCP, de RVZ en de RLI, http://bit.ly/1d9FqjQ (eigen site).

Top