ACTUEEL

Van Rijn houdt vertrouwen in gemeenten

Staatssecretaris Van Rijn van VWS heeft er vertrouwen in dat hij nog steeds “in goed overleg” afspraken kan maken met de gemeenten over “een voortvarende uitvoering en voorbereiding” van de drie decentralisaties in het sociale domein.

Van Rijn reageert hiermee op de afwijzing van de Wet maatschappelijke opvang (Wmo) door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Het bestuur van de VNG gaf op 17 januari te kennen de huidige voorwaarden voor de overheveling van zorgtaken naar de gemeenten “ontoereikend” te vinden.

Volgens de VNG is er onvoldoende waarborg voor samenwerking met zorgverzekeraars. Ook is het huidige budgettaire kader ontoereikend, waardoor gemeenten voor ondraagbare financiële risico’s lopen. Daarnaast voert kabinet inde ogen van de VNG geen of onvoldoende regie op de drie decentralisaties van zorg, jeugdzorg en participatie.

Begrip

“Ik begrijp de zorgen van gemeenten want het is een hele grote operatie”, stelt Van Rijn in een eerste reactie. “Er komt veel op gemeenten af waarbij ze een grote verantwoordelijkheid krijgen voor zorg en ondersteuning thuis. We hebben daarom een gezamenlijk belang dat burgers niet tussen wal en schip vallen. Duidelijkheid over wettelijke en financiële kaders is ook van groot belang.”

Van Rijn belooft  dat de  gemeenten binnenkort overzicht van de financiën per gemeente. Daarnaast onderschrijft hij het belang van goede samenwerking tussen zorgverzekeraars en gemeenten. Een uitgebreide reactie van het kabinet volgt binnenkort.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top