ACTUEEL

STZ en TNO gaan nauwer samenwerken

Topklinische ziekenhuizen gaan nauwer samenwerken met onderzoeksorganisatie TNO. Hiervoor hebben TNO en de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) op 23 januari een intentieverklaring getekend.

Op dit moment werken diverse ziekenhuizen op technisch vlak al samen met TNO. Het plan is om nieuwe bredere samenwerkingsmogelijkheden te verkennen, onder meer bij het ontwikkelen van kennis, het uitvoeren van onderzoek, het ontwikkelen van prototypes en het testen hiervan en het starten van programma's op onder andere het terrein van kwaliteitsverbetering, procesoptimalisatie en efficiency.

Innovaties

Bij de STZ ziekenhuizen bestaat de behoef om de onderzoekagenda goed te laten aansluiten bij vragen in de praktijk. De samenwerking intensiveert de betrokkenheid van ziekenhuizen bij de projecten en bevordert adequate vraagherkenning. Verder wil de STZ de tijd tussen de ontwikkeling van innovaties en de daadwerkelijke toepassing te verkorten. Vaak blijven kansrijke ontwikkelingen liggen en worden zij slechts toegepast in één of enkele ziekenhuizen.

EU-programma's

Andersom zoekt TNO aansluiting bij de STZ om haar innovatieagenda aan te laten sluiten op thema's als (patiënt)veiligheid, systeemoptimalisatie en verdere professionalisering van diverse beroepsgroepen. In geval van (EU-)programma's, waarbij toepassing centraal staat, worden STZ-ziekenhuizen eerder uitgenodigd voor deelname dan een onderzoeksorganisatie, verwacht TNO.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top