ACTUEEL

Ziekenhuizen schrikken van herschikking IC

Als het aan de zorgverzekeraars ligt hebben drie van de negen ziekenhuizen in de regio West in Zuid-Holland straks geen afdeling spoedzorg meer. Daarnaast wordt bij zes van de negen de intensive care omgezet in een lichtere vorm van spoedzorg. Dat meldt Medisch Contact op basis van het nog vertrouwelijke Regioplan Acute Zorg voor de regio West.

De drie ziekenhuizen die straks geen spoedpost en geen SEH meer hebben zijn het Langelandziekenhuis in Zoetermeer, Ziekenhuis Bronovo in Den Haag en het Diaconessenhuis in Leiden. Wat betreft de intensieve zorg in Zuid-Holland hebben als het aan de zorgverzekeraars ligt straks alleen nog het HagaZiekenhuis, het LUMC en het Medisch Centrum Haaglanden een intensive care van niveau 3. De andere zes ziekenhuizen krijgen dan een Post-anesthesia Care Unit (PACU) in plaats van hun intensive care niveau 1 of 2.

Kwaliteitsvisie Spoedeisende Zorg

Het Regioplan Acute Zorg voor de regio West is in lijn met de Kwaliteitsvisie Spoedeisende Zorg die Zorgverzekeraars Nederland in februari 2013 publiceerde. Daarin stelt ZN dat het de complexe spoedeisende zorg wil concentreren in minder ziekenhuizen. Alleen ziekenhuizen die hoogcomplexe laagvolume spoedeisende zorgstromen aanbieden zouden in de toekomst over een SEH beschikken. De herinrichting zou volgens het plan de komende jaren geleidelijk gestalte krijgen via de zorginkoop.

Verzet ziekenhuizen

Het plan van de zorgverzekeraars stuit volgens Medisch Contact op flink verzet van de ziekenhuizen. Een gehoord bezwaar is dat lang niet altijd vooraf valt te voorspellen in welke ‘zorgstroom’ een patiënt terechtkomt. “Je kunt een patiënt met een AAA op elke SEH of spoedpost tegenkomen. Omdat een snelle operatie geboden is, moet ieder ziekenhuis met een spoedpost dus óók over een ic beschikken”. Een citaat van een arts die anoniem wil blijven: “Een PACU is geen goed alternatief omdat het ‘niet meer is dan een verkoeverkamer. Bovendien is de unit ’s avonds, ’s nachts en in het weekend dicht. Dan is er dus geen enkele ic-voorziening in het ziekenhuis”.

Het Regioplan Acute Zorg voor de regio West is onder auspiciën van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) opgesteld door een team van vertegenwoordigers van zes zorgverzekeraars. Ook elders in Nederland zijn zorgverzekeraars in gesprek met ziekenhuizen over de herinrichting van de spoedzorg. Ziekenhuizen zijn hier zeer huiverig voor omdat ze vrezen veel patiënten te zullen mislopen. Daarnaast zijn de ziekenhuizen bang dat verlies van de spoedzorg gepaard gaat met de uitholling van aanpalende specialismen. 

Hoofdlijnenakkoord

"Het is nog geen eindplaatje", zegt een woordvoerster van ZN tegen Skipr over het uitgelekte Regioplan Acute Zorg voor de regio West. "Zorgverzekeraars voeren een dialoog om gezamenlijk tot een plan te komen." Daarbij zijn behalve de ziekenhuizen zelf ook onder meer huisartsenposten, patiëntenorganisaties, ambulancediensten betrokken. Aanleiding voor de gesprekken zijn de afspraken in het hoofdlijnenakkoord over het concentreren en spreiden van spoedzorg om de kosten beheersbaar te houden en de kwaliteit hoog te houden, benadrukt de ZN-woordvoerster.

7 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

1 februari 2014

De IC moet gewoon commercieel worden. Los van de zieken huizen met hun vaak domme bestuurders of raden van bestuurders of toezichten. Prof. Dr. Drs. Winter heeft de plannen al klaar liggen. Het is afgelopen met de standaard IC. De ziekenhuizen hebben gewoon geen toekomstvisie blijkt maar weer.

Nederland moet meer visie krijgen denk ik vaak! De professor heeft die visie.

Hij is cum laude afgestudeerd bij Nijenrode waar zelfs iedereen die er toe doet bij aanwezig was. Daar werd hij toen hoogleraar ook nog. En wel biezonder hoogleraar!

De professor trekt de juiste zakelijke lijnen. Van hem is ook de kennis dat geld nog steeds deuren open maakt! Ook dan staat de professor zijn mannetje wel meestal.

DGo

2 februari 2014

Op dat soort domme volgelingen zal prof. dr. drs. Winter toch niet erg trots zijn :)

DGo

2 februari 2014

De tekst "Alleen ziekenhuizen die hoogcomplexe laagvolume spoedeisende zorgstromen aanbieden zouden in de toekomst over een SEH beschikken." zal toch niet juist zijn?!?

Spoedeisende hulp is volgens mij niet slechts noodzakelijk voor hoogcomplexe laagvolume zorg. Wanneer dat waar is zou het probleem m.i. niet zo groot zijn. Of wordt er wat anders bedoeld?

B.C. de Jong

2 februari 2014

Opmerkelijk dat een grote stad als Zoetermeer geen SEH heeft in deze plannen. Gouda en LeiderDORP die veel kleiner zijn wel!

Anoniem

3 februari 2014

Ik lees alleen de zorg van de ziekenhuizen betreffende het mislopen van patienten en de uitholling van specialismen , maar ik vraag me m.n. af wat dit voor de patient gaat betekenen.
Wat zijn de gevolgen en evt. risico's voor hen?
Dat zou toch de hoofdzorg moeten zijn.

Lutjegast

4 februari 2014

De ICU van Zoetermeer en Diac Leiden stellen al langere tijd niet zo veel meer voor. Zo wordt er op het Diac nauwelijks beademd en is het logisch dat complexe patienten een paar straten verder op naar het LUMC gaan. De ICU van Zoetermeer was al een paar keerr dicht vanwege gebrek aan patienten. Het is goed dat een aantal SEH's sluiten. Zo ging er al eens een kindje dood in het Rijnland omdat de materialen en kennis niet voorhanden waren. Wat een punt van zorg blijft is de blijvende lage kwaliteit van zorg op de SEH in het LUMC. Veel ambulances rijden veel liever door naar het Westeinde MCH of het AMC. Bovendien is de samenwerking tussen SEH, ICU en de CCU erg slecht in het LUMC. Ik hoor verder niemand spreken over het opzetten van echte grote trauma centra. In een land als Nederland heb je aan 5 genoeg : Groningen, Enschede, Utrecht, Amsterdam en Eindhoven.

Anoniem

6 februari 2014

Nou nou, meneer Lutjegast U durft nogal wat te beweren. Waar baseert u al deze nonsens op? Feitelijk onwaar, niet onderbouwd en onbehoorlijk geformuleerd.
De ICU van het LLZ dicht bij gebrek aan patiënten? Waar baseert u dit op? Het LLZ is nooit dicht geweest. In de pogingen van onze 'vrienden' van het MCH is geprobeerd onze ICU te sluiten. Inmiddels is er sinds begin 2013 een goed functionerende level 1 IC met een enthousiaste intensivisten vakgroep in prima samenwerking met het HAGA. Op de goed uitgeruste SEH werkt inmiddels een grote vakgroep SEH artsen en wordt uitstekende kwaliteit geleverd. U kletst maar wat.
Dat is wat ik weet en mijn vermoeden is dat uw verhalen over het Rijnland en LUMC evenzo niet kloppen. Blijkbaar heeft u andere gefrustreerde motieven om uw collega ziekenhuizen zo in een ongenuanceerd kwaad daglicht te stellen.

Top