ACTUEEL

'Probleem met stressstoornis politie groter'

Het aantal agenten dat lijdt aan posttraumatische stressstoornis (PTSS) is vele malen groter dan tot nu toe werd verondersteld. Dat zegt landelijk korpschef Gerard Bouman donderdag in het tv-programma Zembla. De Nationale Politie denkt jaarlijks 1500 tot 2500 medewerkers van wie wordt vermoed dat ze aan PTSS lijden, door te moeten verwijzen voor behandeling.

Beroepsziekte

Sinds twee jaar geldt PTSS als beroepsziekte bij het politiekorps. Uit onderzoek van Berthold Gersons, emeritus hoogleraar Psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, blijkt dat 7 procent van alle agenten aan de ziekte lijdt. Dat zou neerkomen op 4000 mensen op een totaal van 60.000 agenten. Op dit moment zijn er 320 dossiers van agenten met PTSS in behandeling.

PTSS

PTSS is een geestesziekte die mensen oplopen door traumatische gebeurtenissen. Patiënten slapen vaak slecht, reageren schrikachtig en beleven nare gebeurtenissen op willekeurige momenten opnieuw.

Bouman denkt dat het mogelijk om nog meer agenten gaat. “Het zijn er echt veel te veel. Ik ben ervan overtuigd dat er ook gevallen zijn die, omdat er te weinig aandacht voor was, als een soort dark number niet meegenomen zijn in de telling.”

In het rapport Blauwdruk Mentale Zorglijn Politie dat vorig jaar werd opgesteld in opdracht van de justitietop en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) adviseerden de opstellers een leidinggevende psycholoog in de politietop op te nemen. In het VARA-tv-programma geeft Bouman toe dat het nog niet is gebeurd. Als oorzaak noemt de korpschef dat de reorganisatie van de Nationale Politie veel tijd kost.

Protocol

Met de politiebonden is inmiddels een protocol opgesteld voor de ondersteuning en beoordeling van alle verzoeken tot erkenning van PTSS. “Politiemedewerkers die te maken krijgen met incidenten die de stoornis kunnen veroorzaken, moeten zo snel en zo goed mogelijk worden opgevangen en begeleid'', aldus de politie in een reactie. “Er is een meldpunt ingesteld dat zorg en ondersteuning biedt. De aanpak was in het oude bestel onvoldoende en niet eenduidig, waardoor in sommige gevallen langdurig slepende zaken zijn ontstaan.'' Zembla wordt donderdagavond uitgezonden op Nederland 2. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Jesse

13 februari 2014

Je zal maar als agent te maken hebben met het huidige neoliberale beleid :

" je hebt winners en losers; GGZ is voor de losers. Psychisch ziek is niet ECHT ziek. Meld je toch vooral aan bij een rugbyclub en alles komt goed. Komt het onverhoopt dan toch niet goed? Dan hebben we toch de mobiele euthanasie unit? " .

Serieus genomen worden is niet onbelangrijk bij dit soort ziektebeelden.

Top