ACTUEEL

Abortusklinieken in de clinch over monopolie

Nederlandse abortusklinieken zijn verwikkeld in een hoogoplopend onderling conflict. Onder meer het Vrelinghuis in Utrecht en de klinieken in Arnhem en Eindhoven betichten de organisatie CASA ervan dat deze streeft naar een monopoliepositie in Nederland voor geldelijk gewin. Dat meldt de Volkskrant.

Voor de klinieken uit Utrecht, Enschede, Arnhem en Eindhoven was de maat vol toen CASA in augustus bekendmaakte een nieuwe abortuskliniek in Houten te openen. Vooral het Vrelinghuis in Utrecht voelde zich hierdoor bedreigd in zijn voortbestaan. Er is al overcapaciteit in de abortusklinieken en het aantal abortussen in Nederland daalt sinds enkele jaren. CASA heeft zeven van de veertien abortusklinieken onder zich.

Kwaliteit

Bert van Herk, voorzitter raad van bestuur van CASA, zegt dat de organisatie is opgericht om de kwaliteit van abortusklinieken te verhogen. In de Volkskrant zegt hij dat zijn klinieken aan hogere kwaliteitseisen voldoen dan de andere, niet bij CASA aangesloten abortusklinieken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg oordeelde vorig jaar echter, na een bezoek aan alle veertien klinieken, dat de abortuszorg in Nederland over het algemeen van goede kwaliteit is.

Imago sector

Minister Schippers van Volksgezondheid vindt het moddergooien schadelijk voor het imago van de sector. De klinieken moeten zich volgens haar in de eerste plaats richten op goede zorg. Ook roept zij hen op te blijven samenwerken in de landelijke koepel Platform Abortus Nederland (PAN). Deze is in november uit elkaar gevallen, nadat de klinieken uit Utrecht, Enschede, Arnhem en Eindhoven uit protest uit de landelijke koepel zijn gestapt.

CASA

Stichting CASA Klinieken is tien jaar geleden ontstaan uit een samenwerkingsverband van de abortusklinieken in Leiden, Den Haag en Rotterdam. Later heeft de organisatie klinieken in Amsterdam, Goes en Maastricht overgenomen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

13 februari 2014

De concurrentie is moordend. Er hangt een sfeer van kaopt maken van de concurrent. Er verschijnen al internet bedreigingen. Dit jaar zal al de eerste arbotuskliniek medewerker worden vermoord daar is 64% van overtuigd. Zelf ga ik geheel ander werk zoeken in het buitenland.
Veel succes iedereen in Nederland. Ben op dit moment in de VS en denk te blijven.

van Haaren

16 februari 2014

Ik ben zelf werkzaam in een abortus kliniek ,ik denk dat het niet goed is dat er een soort van prive klinieken zijn,In onze kliniek staan we voor kwaliteit en de vrouw staat op de eerste plaats en krijgt alle zorg en aandacht die er nodig is om een vrouw zo goed mogelijk van dienst te zijn.Het is een vreemde zaak dat er prijsverschillen zijn omtrent een behandeling, terwijl zowel de casa klinieken het zelfde werk uitvoeren als de andere klinieken.Is er bij de casa sprake van WINST ????,dat zou niet mogelijk moeten zijn.
De kosten voor gezondheidszorg moet voor alle behandelingen gelijk zijn ongeacht structuur van de kliniek.

Top