ACTUEEL

Erasmus MC weigert publicatie HSMR

Het Erasmus MC in Rotterdam maakt de sterftecijfers niet openbaar. Vanaf 1 maart is ieder ziekenhuis verplicht de sterftecijfers op de eigen website te publiceren, maar het Rotterdamse academisch ziekenhuis heeft hier principiële bezwaren tegen. Dat heeft het ziekenhuis donderdag gemeld.

Het openbaar maken van de sterftecijfers is een direct gevolg van de regel ‘Verplichte publicatie sterftecijfers’ die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) 10 december 2013 op verzoek van minister Schippers van VWS heeft vastgesteld. Op basis van deze regel zijn alle ziekenhuizen die per jaar minimaal zestig sterfgevallen bij klinische opnamen hebben, verplicht om de HSMR- en SMR-cijfers te publiceren.

Het Erasmus MC vindt dat de sterftecijfers niet gebruikt kunnen worden voor een eerlijke vergelijking tussen ziekenhuizen. Dat komt onder meer omdat er geen rekening wordt gehouden met de patiëntenpopulatie per ziekenhuis, aldus het Erasmus MC.

Doorgestuurd

Zo wordt bijvoorbeeld een patiënt met hartfalen die verslechtert door gewone ziekenhuizen naar academische ziekenhuizen gestuurd. "De kans dat die ernstig zieke persoon hier overlijdt is dus groter", zegt Jan Hazelzet, hoofd medische informatie van het ziekenhuis.

Het Erasmus MC stelt binnenkort wel de resultaten van een uitgebreid dossieronderzoek van alle in 2012 overleden patiënten te publiceren. Verder neemt het deel aan een internationaal onderzoek waarin wereldwijd de sterftecijfers van academische ziekenhuizen worden vergeleken. Hazelzet: “Wij vinden openheid en transparantie ontzettend belangrijk, net als de minister, maar er moet wel goed vergeleken kunnen worden."

Onwenselijk

Michiel van Veen, Tweede Kamerlid voor de VVD, vindt het "onverstandig en onwenselijk" dat het Erasmus MC de sterftecijfers niet openbaar maakt. "Het ziekenhuis kan de cijfers met een duidelijke toelichting gewoon openbaar maken. Nu wordt de indruk gewekt dat er iets mis is met de sterftecijfers. Zo creëer je onnodig onrust over de veiligheid en kwaliteit van het ziekenhuis."

Twee weken geleden werd nog bekend dat 77 algemene en alle 8 universitaire ziekenhuizen hun algemene sterftecijfers en sterftecijfers per specialisme (SMR) bekend zouden maken. Yvonne van Rooy, voorzitter van de NVZ stelde toen dat de publicatie van de cijfers een "goede stap op weg naar het zichtbaar maken van kwaliteit" is. (ANP/Skipr)

---

Van 22 tot en met 27 februari 2014 vindt de HIMSS 2014 plaats in Orlando. HIMSS is wereldwijd de grootste conferentie en beurs op het gebied van ICT en Healthcare. Skipr is dit jaar exclusief aanwezig bij de HIMSS en doet voor u dagelijks verslag.
Daarnaast bieden wij u de mogelijkheid om op vrijdagmiddag 4 april 2014 van 16.00 tot 19.00 uur in Houten de Skipr HIMSS highlights bij te wonen. Schrijf u nu in. Let op, er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

8 Reacties

om een reactie achter te laten

ANH Jansen

27 februari 2014

Onzin argument van Erasmus.

Mayo Clinic zit in hetzelfde schuitje als Erasmus en publiceert al jaren haar cijfers, met bijbehorende verklaring.

En prestaties Mayo Clinic kunnen zo worden vergeleken met die van overige top ziekenhuizen en met die van perifere ziekenhuizen. Kun je direct het verschil in kwaliteit en kwantiteit zien. Met de bijbehorende kosten als bonus.

Is er wat te kiezen voor de verplicht verzekerde in dit land. Daar gaat het toch om? Vraagsturing?

Anoniem

27 februari 2014

Ieder ziekenhuis zit met dezelfde problematiek.
Uitbehandelde patienten vanuit de academie, die in de laatste fase van hun leven een complicatie ontwikkelen of andere problematiek zullen in het insturende ( perifere ) ziekenhuis komen en aldaar overlijden. ( en dus de HSMR opdrijven )

Daarnaast zijn er vele ingrepen die in de academische ziekenhuizen niet tot nauwelijks gebeuren. Zoals de heup fractuur bij de zeer oude medemens. Ook hierbij is er een zeer hoge SMR.

Het idee dat de academie alleen maar moeilijke en ingewikkelde patienten heeft en daardoor een hoge SMR is derhalve ook onjuist.
Het principiele bezwaar van het Erasmus snap ik overigens wel. En deze getallen zijn niet simpel te vergelijken ondanks dat mensen die niet uit het veld komen dit wel denken.

ANH Jansen

27 februari 2014

http://www.mayoclinic.org/about-mayo-clinic/quality/quality-measures/adjusted-mortality

En op die website is meer te zien en te lezen. Wat is daar nu op tegen? En verduidelijking van de data is voor een ieder te begrijpen. Daar hoef je niet voor te hebben doorgeleerd.

Grafiek laat tevens de forse schommelingen zien die in dergelijke statistieken naar boven komen. Nuanceert direct de waarde van deze cijfers. Wat wil het Erasmus nog meer?

Komen de schommelingen doordat een specialist een slechte dag had? Neen, dat snapt iedere niet-doorgeleerde. Uitleg op de site over de achtergrond van de cijfers is klip en klaar.

Waarom komen patiënten uit 150 landen naar Mayo Clinic? Mond op mond reclame? Doorgestuurd door hun arts? Kwaliteit verloochend zich niet.

Neem Mayo Clinic als benchmark en Erasmus hoeft zich geen enkele zorgen te maken. .

ANH Jansen

27 februari 2014

http://www.mayoclinic.org/about-mayo-clinic/quality/event-reporting

As you will see by the data on the Minnesota Department of Health's Patient Safety website, Mayo Clinic's teams perform thousands of operations each year and see hundreds of thousands of patients. Unfortunately, in very rare cases, an adverse event does occur. Because our main concern is for the patient, the first thing we do in response to an unintended event is meet the immediate medical needs of the patient. We then discuss with the patient and family members what happened and what could be done to reverse or alleviate any negative consequences. We believe that open and honest communication about these events is crucial in maintaining trust with our patients.

We take great pride in the care we provide and have worked hard to develop measures to keep errors from happening.

--Wat is hier nu op tegen?

Moet je hebben doorgeleerd om dit te begrijpen?

Alberts

27 februari 2014

Ik begrijp het Erasmus wel; dergelijke cijfers dienen altijd in een context geinterpreteerd te worden. Maar het risico is levensgroot aanwezig dat de nuance in de vergelijking en in de beoordeling van de patient en ZV verloren gaat. In tegenstelling tot eerdere posters ben ik door schade en schande wijs geworden en vertrouw niet zonder meer op het gezond verstand van de ander... zeker niet met politiek gevoelige informatie

Anoniem

28 februari 2014

@1,3,4 het probleem is echter, dat ondanks u geheel gelijk heeft qua inhoud de media en de politiek niet zo zorgvuldig omgaat met de data en de uitleg (ik denk hierbij aan de telegraaf, ad top 100 en uiteraard Elsevier). Als een methode incorrect is dan is het in mijn optiek beter om te weigeren mee te doen, dan mee te doen in schijntransparantie met cijfers die niet juist geïnterpreteerd kan worden door 95% van de Nederlanders.

Anoniem

28 februari 2014

Maar wat als het ErasmusMC rekening houdend met de populatie nou veel meer sterfte laat zien. Ongeacht de oorzaak is het dan verstandig om te twijfelen aan de methodiek en verplichte publicatie hoog te spelen. Ik denk dat de weigering van het ErasmusMC alles zegt over de HSMR. Als je wil leven dan ga je niet naar het ErasmusMC.

Anoniem

3 maart 2014

@#6. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Als je voor transparantie staat, dan moet je ook het lef hebben om de buitenwereld zijn ding te laten doen met dat wat transparant gemaakt is. Verkeerde interpretaties zijn onvermijdelijk in een transparante wereld (het is inherent aan transparantie). En dat is een punt waar je het ook weer transparant over kunt hebben.

Zolang partijen niet het lef hebben om de grote boze buitenwereld zijn ding te laten doen met de informatie, staan ze niet achter transparantie.

Dat weerspreekt trouwens niet het punt van het Erasmus MC. Als de indicator niet klopt, of zuiver is, dan moet je daar op kunnen schieten. Het feit dat ze zelf met een alternatief komen, suggereert op zijn minst een constructieve houding.

Top