ACTUEEL

Ziekenhuizen moeten sterftecijfers online melden

Ieder ziekenhuis moet vanaf 1 maart volgend jaar op de website melden hoeveel patiënten in het ziekenhuis zijn overleden. Het gaat om zowel de gemiddelde sterftecijfers als de cijfers per patiëntgroep. De getallen moeten ook aangeleverd worden aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dat heeft de NZa maandag gemeld.

Veel ziekenhuizen maken al enkele jaren gemiddelde sterftecijfers bekend. Maar op verzoek van minister Edith Schippers van Volksgezondheid is dit vanaf volgend jaar uitgebreider en ook niet meer vrijwillig. De NZa kan sancties opleggen als ziekenhuizen zich er niet aan houden.

De cijfers zijn een indicatie, aldus de NZa. "Hoge sterftecijfers betekenen niet direct dat een ziekenhuis geen goede zorg levert." Om consumenten goed te informeren, verwacht de NZa dat ziekenhuizen een duidelijke toelichting geven bij hun eigen sterftecijfers en de ontwikkeling daarin.  (ANP / Skipr)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Bal

17 december 2013

De Gezondheidsraad heeft vorige week de minister nog geadviseerd dat dit een slecht idee is... Al het bewijs wijst in de richting dat de (h)smr een goed instrument kan zijn om kwaliteit te verbeteren, maar niet als je hem gebruikt om te verantwoorden. Het is prima om instellingen te vragen kwaliteit te verbeteren op basis van de hsmr maar publiceren van de hsmr gaat daar niet aan bijdragen.

Top